Јуче, 28. септембра, је у Београду одржан округли сто на тему “Оквир стратегије за опстанак Срба на Космету” који је окупио поред представника Срба из јужне српске покрајине и представнике опозиционих странака и покрета.

Током споменуте трибине било је говора како да решавање косовско-метохијског проблема више не буде само монопол режима Александра Вучића и страних окупатора већ да је процес у коме ће учествовати и легитимни представници косовско-метохијских Срба заједно са српском опозицијом.

Између осталих говорили су и Давор Калајжић и Душко Кузовић из покрета Моба.

У име пократа Моба, прво се обратио професор Давор Калајжић:

“Изузетно ми је задовољство да могу да видим, да ми сви овако шеренолики, смо се окупили око најважнијег државног питања. Питања опстанка не само српског народа на Косову и Метохији, него и комплетно државе Србије. Решење косовског питања постоји и не постоји, све у зависности од тога како на то неко гледа. Ја бих се одмах усредседио на ово што јесте тема нашег данашњег скупа, а то је овај предлог мера које су дале три организације које су нас позвале на овај скуп. Такође и неке допуне које наша организација покрет Моба такође дала и која захваљујући редакцији Србин Инфо и продукције Центар освануо и на Интернету.

Прво морамо да разјаснимо једну најважнију од свих ствари по мени, када тражимо и када овај парапредседник наговештава да ће поново тражити од људи да изађу на косовске изборе и да уђу у косовске институције, да се врате српски полицајци, да се врате тужиоци, судије, општинска управа итд. Постављам једно основно питање. Ако се врате тамо под чијим ће законом радити? Значи, радиће по законима такозване републике Косово. Да ли је то оно зашта смо се ми данас овде скупили? Да ли је то оно зашта ми подржавамо и желимо да постигнемо? Да се ти људи врате тамо где су већ били и где је потпуна пропаст настала умеђувремену у ових 25 година? Значи, тај систем и та политика је доживела потпуни фијаско и то је доживела потпуни фијаско под надзором и диригентском палицом свих мисија које седе на Косову и Метохији а које су удружено радиле против државе Србије, првенствено и њеног дела територије, последично.

Значи, ако ћемо се сложити да треба да изађу косовски Срби на косовске изборе, онда овде немамо шта да тражимо, да одмах идемо сад кући. Јер шта ми имамо од тога ако људи прихватају да живе у другој држави и да им та држава буде република Косово и да полажу заклетву у том парламенту републике Косово, онда шта имају више са Републиком Србијом? Како ћемо ми то да хендлујемо и бабе и жабе? То мени никада није било јасно.

Рећи ћу вам нешто, пошто вероватно многи од вас не знају. Ја сам провео двадесет година скоро у мисији УНМИК и то сам провео горе у врху где су се доносиле одлуке. И свакодневно сам имао приступ свим, свим подацима и озбиљно сарађивао, дуги временски период, са представницима Републике Србије, почевши од кординационалног центра, Небојше Човића, касније до министара, чак и са Слобом Самарџићем ту и тамо. Тако да знам једну ствар. Слушајте пажљиво!

Међународној заједници, спонзорима косовске независности, коса на глави се диже од помисли да ће Срби бојкотовати косовске изборе.

Зато су давних година, још одмах на први наговештај Србије, који је био онако виши, воши, а и можете да изађете на изборе, па онда немојте да изађете, па онда опет изађите на изборе. На први наговештај, да може да се деси један масовни бојкот српских и осталих неалбанских заједница, које ми неправедно заборављамо, пре свега Горанце, па онда и остало, покренули да праве своје мини српске партије. Тако су настале самосталне либералне странке, да не набрајам даље, неки Петровићи, Милетићи и Рашићи итд итд, да не набрајам све, који су сада постали делом Српске листе и настављају тај, ужасни поход на територијалну целовитост Републике Србије кроз Српску листу.

Дакле, мој предлог је следећи. Ево овде предлог Српског Националног већа је био, полицијске снаге на Косову, повраћај полицијске снаге на северу. А нико не прича о једном малом детаљу, да се никада, чак ни на позив парапрецедника, нико није скинуо даље од севера. Да ли се неко некада скинуо у Грачаници? Јел има, мислим да се исто презива Трајковић. Како беше, командир станице и Грачаници? Трајковић. Да ли се скинуо на позив, ономад?”

“Јесте, па се вратио. Јер су у Грачаници дошли Албанци из Дренице, да малтретирају народ. Ја се извињавам. Лако је одавде говорити то. Ми не признајемо независну државу Косово, али смо пристали да би смо могли да опстанемо”, одговорио је Трајковић.

“То је потпуно јасно, наставио је Калајжић, “то није спорно људи, него сад правимо нову стратегију. Да ли ћемо тако наставити даље. Тај образац, као што видимо, зато смо се скупили, није донео никакав успех. Да ли је донео тај образац успех? Није. Значи, морамо нешто да променимо. Шта ћемо да променимо. То што је рекао господин Момир, проглашавамо ОКУПАЦИЈУ привремену, окупацију дела територије. Да ли ће то зауставити исељавање? Неће. Али ће ставити озбиљан проблем пред Међународну заједницу. Бојкотовати изборе, као што је и овде требало бојкотовати. Јер тог тренутка Међународна заједница доживљава потпуни крах своје политике. Што и јесте чињеница. Они више немају мутлетичност. За то су се борили и то им је пропало. Немају помирење. За то су се борили, то им је пропало. Одакле поверење? Погледајте шта се дешава сваког дана, не само на северу. Значи, тај њихов концепт потпуно пада у воду једним бојкотом.

Шта ће да ураде прво? Ја ћу вам рећи шта ће урадити. Пренеће своју одговорност на неког другог, а то је у овом конкретном случају Курти. Одмах ће навалити на Куртија кога иначе обожавају јер им је урадио све што они нису смели да ураде. Наглас кажу, па ти си овај, не смеш тако, а иза леђа га тапкају и кажу “браво мајсторе, само настави тако даље”. То је политика Међународне заједнице. Е, када им то пропадне онда ће прво њега да скину. А кад скину Куртија, онда ће се дешавати ствари на Косову , вероватно, мало друкчијом динамиком и мало другачијим темпом. То ће нама дати прилике овде, да се мало више организујемо.

Повратак расељених и прогнаних на Косову и Метохији. Молим вас, нико овде не зна. Сви министри такозване владе Косово, за повратак на Косово и Метохију, били су Срби. Почевши од овог Петковића, јел тако, па Стојановића, па итд итд, да не набрајам. Колико су их вратили? А постоје сада, рецимо на потерници, онај Бане Стојановић, како ли се зове. …мазнуо милион евра. Лова које је била намењена за повратак и за рехабилитацију повратничких кућа. Другим речима, увалили су Србима неподнобним Србима, ја то одмах могу да вам кажем да су такви, јер сам ја са таквим радио тамо. Увалили су им врућ кромпир, ево вама, решавајте питање повратка, а они нису решавали питање повратка него су крали. Крали су. Ено ја сам био, сликао прилике у селу које се зове Фрашер на данашњем језику, то је иначе Свињаре код Косовске Митровице. Ишао сам на тај повратак и гледао како…. итд.

Дакле, тај повратак расељених и прогнаних, косовски Срби, ви имате сада највећу одговорност, не само да одбраните себе, него и државу. Да ли можете да скупите 30 000 косовских Срба да дођу у Београд? Ми ћемо дати одавде још 120 000. Радног дана, у радно време, на једну једину адресу која се зове Андрићев венац. То је једина права адреса. То мора да се очисти. Два највећа издајника, Александар Вучић и Ивица Дачић морају да одговарају за издају по члановима кривичног закона 305, 6, 7 и 8. Када то расчистимо да причамо о свему осталом. Хвала, “завршио је Калајжић.

После Калајжића, обратио се и Душко Кузовић.

“Моба у начелу подржава предлоге Момира Стојановића и господина Јакшића. Ми сматрамо да су и више него потребни у овом тренутку и најпре, пре него што вам изложим предлог мера које смо вам доставили, хтео би да укажем на неколико чињеница.

Најпре разумемо позицију Срба на Косову и Метихији. Знамо да сте под ударом и Шиптара и криминалних организација из Србије и политичког Београда, који није на вашој страни. Даље, сматрамо да сте потпуно у праву. До сада смо гледали докторску дисертацију, симулацију борбе и залагања за Србе од стране режима у Београду, али у пракси од тога није било ништа. Оно што нам треба, требају нам планови са планом и пописом циљева и ходограмом како да дођемо до сваког од тих циљева, оперативно и таксативно. Сматрамо да је неопходно да Срби на Косову и Метохији, то сте потпуно у праву, али и у Србији, постану политички субјекат. Мислим да чак Срби у Србији више нису политички субјекат. И на крају позивамо на јединство. Мислим да се налазимо у ситуацији да губимо, не само државу, већ и да су нам животи угрожени. Стога нема више простора ни за какве разлике. Сматрамо да чак и немамо више Индијанаца колико је створено поглавица у Србији. Према томе, хајмо да се ујединимо и да повратимо демократију и најважније и да повратимо републику. Јер је очигледно да је Александар Вучић и квинскишки режим у Београду су републику од грађана Србије.”

Душко Кузовић је представио неке од четири врсте мера:

Моба предлаже четири врсте мера: формално-правне, економско-социјалне, политичке и дипломатске  Формално-правне   

Формално-правне    

1. Захтевамо од Владе Републике Србије да одмах и неодложно обезбеди непосредно провођење Устава на целој државној териорији, а у складу са преамбулом Устава Републике Србије, чланом 3 у целости, чланом 4/1, чланом 8 у целости, чланом 12 у целости, чланом 19, чланом 22/1, чланом 97 у целости, чланом 176/1, чланом 180 у целости, чланом 182, став 2 и став 4;

2. Захтевамо од Владе Републике Србије да у складу са СБ УН Резолуцијом 1244, тачка 4 и анексом 2/6, одмах и неодложно обезбеди повратак српске војске и полиције на међународно признате спољне границе Републике Србије;

3. Захтевамо од Владе Републике Србије да у складу са Резолуцијом СБ УН 1244, члан 9/б и члан 15, одмах и неодложно обезбеди извршне мере и кораке на демилитаризацији свих наоружаних албанских група;  

4. Захтевамо од Владе Републике Србије да у складу са Резолуцијом СБ УН 1244, члан 9/ц и тачком 11/к,  одмах и неодложно обезбеди извршне мере и конкретне кораке на одрживом и масовном повратку свих насилно протераних из АП КиМ;

5. Захтевамо од Владе Републике Србије да у складу са Резолуцијом СБ УН 1244, члан 9/д, одмах и неодложно принуди УНМИК, ОМИК-ОЕБС, ЕУЛЕКС и КФОР, да изврше преузете обавезе из Резолуције СБ УН 1244, члан 9/д;

6. Захтевамо од Владе Републике Србије да одмах и неодложно обезбеди услове за спровођење Резолуције СБ УН 1244, анекс 2, тачка 5;

7. Захтевамо од Владе Републике Србије да одмах и неодложно обезбеди услове за спровођење Резолуције СБ УН 1244, анекс 2, тачка 6 у целости;

8. Захтевамо од Владе Републике Србије да одмах и неодложно обезбеди услове за спровођење Резолуције СБ УН 1244, анекс 2, тачка 7;

9. Захтевамо од Републичког јавног тужилаштва и Тужилаштва за организовани криминал да одмах и неодложно, у складу са Кривичним закоником Републике Србије, чланови 305, 306, 307 и 308 отпочне кривично процесуирање Александра Вучића, Ивице Дачића и свих чланова тзв. „Српске листе“;

10. Захтевамо од Војске Србије, да одмах и неодложно спроведе у дело одредбе Закона о Војсци Србије, члан 2/2;

11. Захтевамо од Народне скупштине Републике Србије да поступи у складу са Уставом, члан 99/5 и одмах и неодложно организује одбрану народа, имовине, добара, уставног поретка и територијалне целовитости Републике Србије у складу са Уставом, члан 139 те врати надлежности АП КиМ у складу са Уставом Републике Србије, члан 183 у целини, члан 184 у целини, члан 185 у целини.

Економско-социјалне мере

1. Уравнотежење „косовског додатка“ на једнак договорени износ;

2. Распоређивање „косовског додатка“ на све пунолетне држављање Републике Србије који стално станују на АП КиМ;

3. Увођење дуплог износа социјалне помоћи за све пунолетне држављање Републике Србије који стално станују на АП КиМ;

4. Увођење дуплог износа дечијег додатка;

5. Исплата месечног примања у висини просечне плате у Србији за све незапослене пунолетне држављање Републике Србије који стално станују на АП КиМ;

6. Омогућавање остваривања права на пуно здравствено осигурање у тзв. „централној Србији“ за све пунолетне држављање Републике Србије који стално станују на АП КиМ;

7. Моментално укидање „координационих“ путних исправа;

8. Отварање експозитура центара за социјални рад и осталих органа државне управе Републике Србије на административним линијама, Мердаре, Јариње, Брњак, Бела Земља;

9. Повратак регистрационих таблица и пратећих докумената са ознакама градова на АП КиМ и омогућавање нормалног регистрационог поступка;

Политичке мере

1.  Укидање Канцеларије за Косово и Метохију;

2.  Оснивање Министарства за Косово и Метохију;

3.  Оснивање специјалног ревизорског тела за контролу пословања Координационог центра за КиМ и Канцеларије за КиМ;

4.  Укидање постојећег преговарачког тима за разговоре и оснивање специјалног          преговарачког тима за дијалог са међународном заједницом и косовским Албанцима, састављеним од представника косовских Срба и осталих неалбанских заједница и компетентних представника државе Србије;

5.  Рехабилитација и ревитализација ЗСО од 28. јуна 2008. http://demo.paragraf.rs/demo/combined/Old/t/t2008_12/t12_0188.htm

6. Упућујемо јавни позив свим косовским Србима, лојалним Албанцима и другим неалбанским мањинским заједницама и свим држављанима Републике Србије, да се окупе у једну компактну формацију у циљу одбране уставног поретка, територијалне целовитости и живота достојног човека;

7. Припрема масовног организованог доласка косовских Срба и других неалбанских мањинских заједница у Београд, Андрићев Венац и останак до испуњења предложених мера и повратка Србије у уставне оквире;

8. Позив свим патриотским снагама, организацијама и појединцима да се прикључе и узму учешћа у одбрани Србије од окупације и уништења;

9. Увођење моменталних реципроцитетних контрамера на сваки потез привремених косовских институција и њихових представника;

10. Јавни позив правосуђу, војсци и полицији да испуне заклетву и стану уз народ у одбрани уставног поретка и територијалне целовитости Републике Србије;

11. Јавни позив СПЦ да стане уз свој народ и верујуће;

12. Јавни позив патријарху српском да се врати на столовање у Пећку патријаршију;

13. Јавни позив свим посланицима (градских скупштина и Народне скупштине) да врате мандате народу и заједно са њим стану у одбрану Устава и владавине права;

14. Расписивање и организовање свих нивоа избора Републике Србије за АП КиМ;

15. Усвајање и проглашење Декларације о привременој окупацији АП КиМ и Анекса 1.

Дипломатске мере

1. Захтев за хитном седницом Савета безбедности УН и захтев за повратак УНМИК-а у оквире Резолуције 1244 и њено испуњење. Координација са Руском Федерацијом, Народном републиком Кином и пријатљским државама чланицама СБ УН;

2. Захтев СБ УН за сменом УНМИК СРСГ, Каролин Зијаде;

3. Захтев НАТО и КФОР-у да одмах разоружају све наоружане формације на Косову и Метохији, у складу са Резолуцијом 1244 и преузетим обавезама из „Кумановског“ споразума;

4. Захтев СБ УН за омогућавање повратка 999 припадника Републике Србије на њене међународно признате спољне границе ка Северној Макединији, Албанији и Црној Гори;

5. Захтев ОМИК/ОЕБС-у да обезбеди услове и подршку одржавању свих нивоа избора Републике Србије на АП КиМ;

6. Захтев ЕУЛЕКС-у да одмах покрене мере и радње на ослобађању свих косовских Срба који се налазе у Косовским затворима;

7. Расписивање међународних потерница за свим починитељима насиља над косовским Србима и осталим неалбанцима; 

8. Демарш свим државама које су супротно Повељи Уједињених Нација, билатералним споразумима и дипломатским протоколом, отвориле „амбасаде“ на територији АП КиМ, са захтевом да одмах и неодложно исте затворе;

9. Суспендовање примене свих споразума са „Приштином“;

10. Суспендовање примене ИПАП и СОФА споразума;

11. Излазак из УНИДРОИТ чланства;

12. Отказивање гостопримства НАТО присуству на територији Србије;

13. Одазивање Србије позиву председника Руске Федерације за присуствовањем самиту БРИКС-а.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *