28. септембра, је у Београду одржан округли сто на тему “Оквир стратегије за опстанак Срба на Космету” који је окупио поред представника Срба из јужне српске покрајине и представнике опозиционих странака и покрета.

После округлог стола, Дејан Петар Златановић за Србин Инфо, је урадио један краћи интервју са професором Давором Калајжићем.

Златановић је питао Калајжића како коментарише актуели скуп:

“Господине Калајжићу, како коментаришете, ево имамо овај скуп? Окупљени са једне стране Срби са Косова и Метохије а са друге стране целокупна опозиција, како парламентарна, тако непарламентарна, разговарају о решавању косовског проблема, али разговарају тако што са Србима из Косова и Метохије који нису ни под контролом албанских власти, али и Вучићевог режима, ни страних окупатора.”

Калајжић сматра да је добро што је дошло до овог историјског састанка:

“Добро да је дошло до овог састанка. Мислим да је ово данас историјски састанак. Састали смо се сви око само једне, најважније тачке дневног реда, то је опстанак Републике Србије у њеним међународно признатим границама. У том смислу косовски Срби су успели да окупе и да учине оно што је до сада било апсолутно немогуће. А то је да се све могуће политичке опције окупе око једне једине теме, једног јединог националног питања и то је велики помак напред.”

Он је сматра да би била велика ствар да се после овог састанка сви усагласе шта и како да се ради и нагласио да се главни проблем налази на Андрићевом венцу:

“Велика ствар би била кад би после овог састанка успело да се усагласимо шта да се ради и како да се ради, јер главни проблем лежи на Андрићевом венцу. Значи, док не решимо питање Андрићевог венца, не можемо решити питање ни Косова Метохије, ни остатка Србије, значи Србије у својој целини. Док имамо њих тамо, среће неће бити низакога. Косово и Метохија ће закуцати на свачија врата, све до Београда.”

Међутим, Калајжић није оптимиста, јер сматра да је једно једино решење повратак мандата народу:

“Тако да ово је једна фантастична прилика да то идентификујемо. А да ли ће успети после тога да се дође то неког правог решења, лично нисам оптимиста. Зато што наш покрет МОБА заговара само једно једино решење, а то је повратак свих мандата, односно враћање свих мандата народу и напуштање Народне Скупштине, остављање ове власти да буде гола и да онда на овом другом фронту отворимо нешто што се зове борба за усавни поредак и територијалну целовитост земље. Сви као један, као што су овде данас дошли, тако треба да наставимо даље. Лично мислим да се то неће десити.”

На питање Златановића, “да ли је овај округли сто почетак процеса који ће се заврштити тако да више Александар Вучић неће имати монопол да у Србији искључиво он решава косовски проблем или је само епизода”, професор Калајжић је одговорио да постоје две могућности:

“Мислим да су две могућности, два сценарија испред нас. Једна, ако сви ови ученици округлог стола који се тренутно налазе у парламенту, дају оставке и врате своје мандате народу и стану у фронт уз народ, а против овог режима, онда ћемо са режимом врло брзо окончати. Уколико се то не деси, а ја се неће десити, јер су скупштинске принадлежности много већа атракција од борбе за Косово и Метохију, ово ће спласнути. Биће неким новим атентатима, неким новим хапшењима, неким новим оружјем, како да кажем, замаскирано и тресла се гора, родио се миш.”


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *