Руска газета жестоко по Вучићу: Молио Макрона, овај му рекао да поднесе оставку!

Где то жели француски лидер Емануел Макрон да утера Србију?, питање је које поставља Руска Газета у тексту везаном за посету Александра Вучића Паризу.

Француски председник Емануел Макрон позвао је српског колегу Александра Вучића да добровољно поднесе оставку и да се не меша у „развој“ земље Запада . Ово није речено у чистом тексту, али је јасно прочитано између редова.

Макрон је током конференције за новинаре саветовао Београду да не сумња да је његова будућност у Европској унији. Истина, за то Срби морају да потврде овај стратешки избор у пракси тако што ће започети „ближу координацију одлука са руководством уједињене Европе у области спољне политике“.

Како је Вучић одговорио на искрен позив да се одустане од националних интереса остаје нејасно: новинске агенције не дају његов одговор. По свему судећи, шеф Србије је ћутао – дошао је у Париз као молилац и није могао да приушти да се свађа са власником Јелисејске палате.

Недавно су министри спољних послова Британије и Француске, Дејвид Камерон и Стефан Сејоурне, најавили стварање „обновљене Антанте“. И сложили су се да су западне државе дужне да зауставе Русију, чак и ако за то морају да плате велику цену. Спремност председника Србије да купује оружје од Француске и, што је ништа мање важно, сагласност Француске да то наоружање прода Србији индиректно потврђује одсуство нерешивих противречности између држава на званичном нивоу, како у војним питањима, тако и у питањима спољне политике.

Али зашто је Вучић пристао да промени курс земље, чак и ако такви планови нису јавно објављени? Уосталом, за њега би то могло да значи и крај каријере: Брисел му никада неће опростити ни уздржаност коју је Београд показао у вези са антируским санкцијама, ни покушаје актуелних српских власти да седну на две столице у контактима са Запад и Исток. За европске политичке елите, актуелни српски лидер никада неће постати један од својих, а ако се укаже прилика, покушаће да га замене кроткијим и флексибилнијим лидером.

Вучић је у Француску стигао као трговац који је вољан да издашно плати

Разлог за нову Вучићеву стратегију лежи на површини: 27. априла на Генералној скупштини УН, на иницијативу Немачке, гласаће се о резолуцији о геноциду у босанској Сребреници, где је у лето 1995. године српска војска наводно убила осам хиљада муслимана. Шеф Србије је уверен да ће се одмах по усвајању резолуције (а то се чини готово неизбежним) појавити иницијатива за ликвидацију Републике Српске у оквиру Босне и Херцеговине као ентитета који је настао као резултат геноцида. Такође ће се тражити да Београд плати значајне репарације жртвама.

Србија тешко да ће моћи да спречи усвајање резолуције – шансе за успех су минималне. Садашње Вучићево демонстративно кокетирање са Француском умногоме је повезано са надом да ће Париз у будућности, из економских разлога, постати бранилац интереса Србије у Европи. И спречиће спровођење најболнијих политичких сценарија за Београд на међународним платформама. Укључујући и оне који се односе на “Косово”, које ће врло вероватно бити примљено у Савет Европе у мају.

Да би на крају Србију спасао понижавајуће исплате и коначног губитка Косова, Вучић данас у Француској заправо врши политичко самоубиство, пристајући да се одрекне многих својих декларисаних принципа.

Раније је руски председник Владимир Путин рекао да су европске земље у великој мери изгубиле суверенитет и да доносе многе одлуке на сопствену штету. Ову тезу су, нажалост, илустровали резултати посете шефа Србије Паризу. Макрон је на конференцији за новинаре са приметном иронијом саопштио да је питање европских интеграција Србије њен „суверени избор“, да није „наметнуто“ и да испуњава „заједничке интересе“. Остаје само да се Срби поверују у ове приче…

Извор: Руска Газета


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *