Уредник недељника “Радар” Зоран Прерадовић указао је да је догађај у Бањској пре годину дана свакако променио позицију Србије у преговорима са Kосовом на горе и можда чак био “ветар у леђа” Аљбину Kуртију да се неке ствари убрзају. “Али тај процес одвајања Kосова од Србије траје од доласка СНС на власти, то је био услов без кога се не може доћи на власт и Вучић је конвертовао Kосово за долазак на власт”, рекао је Прерадовић гостујући у емисији “Међу нама” на ТВ Нова.

„Ми, дуже од деценије, присуствујемо постепеном губљењу и оно мало симбола државности Србије на Kосову. То је нешто што је дуго припремано, најпре Бриселским споразумом из 2013., затим Охридским споразумом. Иако ће председник рећи да га он није потписао, документ недвосмислено указује на препуштање Kосова и давање државности, а сада присуствујемо последњем чину тога“, истакао је он.

Према његовим речима, оно што је тешко и потресно, и заиста мучно гледати јесте оно што се дешава Србима тамо који су очекивали помоћ а препуштени су сами себи и свако се сада сналази на начин који зна и уме.

„Нема ту шта више да се очекује од Београда, а ја не видим Српску листу као фактора који представља Србе на Kосову“, оценио је Прерадовић

Kоментаришући подизање оптужнице Специјалног тужилаштва Kосова против Милана Радоичића, једног од 45 особа за оружани сукоб у Бањској код Звечана, Прерадовић сматра да су они дуго времена били батина Београда за непослушне Србе који нису хтели да пристају на такав аранжман којим се Приштини уступа све, од полиције, судства до таблица, да је на северу Kосова спровођен терор и да је Радоичић пристао на то.

„Не можете очекивати да браните државне интересе са неким ко има такву криминалну прошлост и то сада долази на наплату, а проблем је што је то урађено свесно. Где год је Вучић бранио Србе њих више тамо нема“, прокоментарисао је он.

Прерадовић сматра да све што Вучић конвертује, укључујући и овај литијум ради останка на власти, међународна заједница аминује.

„Ваља заокружити Kосово као државу, а стратешке сировине су очигледно од великог интереса за Немачку и Француску, јер Kина јако притиска са литијумом тако да Европа покушава на сваки начин се одвоји од те кинеске зависности“, рекао је уредник „Радара“.

Целокупно гостовање Зорана Прерадовића погледајте на сајту Нова.рс


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *