На данашњи дан 20.12.1975. године рођен је Витез са Кошара – Предраг Пеђа Леовац.

Као рођени Пљевљак, из честите породице Леовац и краја за који је био везан, носио је оно најбоље чиме наш човек плени. Страствени заљубљеник у дисциплину тела и психе, беспрекорно је завршио Војну академију. Прво запослење добија на Косову и Метохији, на позицији командира вода за интервенцију 53. граничног батаљона Приштинског корпуса, бранећи границу од агресора. По свдочењима колега и сабораца, Пеђа је био онај херој хришћанског духа који се није штедио за ближњег.

Био је омиљени друг, саборац, старешина. О његовом чојству и јунаштву се и данас увелико прича. Памтиће се Пеђин повртак на Косово и Метохију након рањавања, када се, иако недовољно опорављен након што му је гелер мине нанео тешке повреде у пределу вилице на Свету Петку (27. октобра 1998. године), вратио међу своју војску. Такође, памтиће се и његов однос према својој пушци – по коју је пошао усред минског поља, изашао са њом, више пута је очистио и наставио бој.

У антитерористичкој борби на Кошарама 14. априла 1999. године, херојски је погинуо официр Војске Југославије потпоручник Предраг Пеђа Леовац. Код граничног камена Ц-4, дао је живот за Отаџбину којој је посветио све.

Прича о Пеђи није класична приповетка о јунаку из богате историје. Он је својим животом, у нашем времену, истински доказао да горостаси људскости, морала и витештва постоје.

У сукобима са агресором, у рејону карауле Кошаре, Леовац бива смртно погођен снајпером. Метак му је завршио у врату, прекинувши ланчић са крстом. Његови саборци су га на шаторском крилу донели до карауле, а на путу према Ђаковици је душу предао Господу, да стане у ред косовских витезова који су га дочекали шпалиром за јунака достојног свог „мача“.

Његов лик и дело су заувек постали део славне историје мученика за Косово и Метохију, али и пример за нека будућа покољења. Наративом Његоша речено, благо Пеђи који довека живи, имао се рашта и родити!

Зечевић Бранка: "Знаш ли рећи ко је Пеђа?!"

 ,,С овог боја мајко повратка ми нема, ко Кошаре чува зна да зло се спрема”!

Предраг Пеђа Леовац 20.12.1975-14.04.1999.

Вукоман Вуле Тешовић
16.11.1977-10.05.1999.

СРПСКИ НАРОД НЕ ЗАБОРАВЉА СВОЈЕ ХЕРОЈЕ!

ВЕЧНА ВАМ СЛАВА И ХВАЛА ЈУНАЦИ!

Извор: Српска Спарта Инфо


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *