Фото: Косово ОнлајнФото: Косово Онлајн

У селима Ћирковиће, Бановиће и Исево у општини Лепосавић данас се обележавају Велике или Зимске задушнице, али мали број верника обишао је гробове својих најмилијих, како би запалили свеће, јер им је пут до гробља знатно отежан.

Откада је у октобру багер, у пратњи шиптарских терориста прекопао локални пут, мештани који живе у Рашки тешко се одлучују да дођу до ових села. Додатне проблеме им прави пут који је у веома лошем стању па се тешко може доћи до села.

Лепосавић: Мали број мештана на гробљу за задушнице

Зато је данас мали број људи имао могућности да дође до гробова и запали свећу покојницима.

Живко Бановић из села Ћирковиће јада се да све теже доћи до села и додаје да људи све чешће купују гробна места у Рашки.

“Мало је људи који су могли да дођу, не може се ни са које стране… Људи су одавде отишли, живе у градовима и колима тешко да може да се приђе. Пешице је још теже, јер је пут прекопан који нам је био близу, а води ка Рашки, па уместо километар и по, морамо заобилазим путем око 10 километара да пређемо да бисмо дошли до села, а куд и камо до гробља”, прича Бановић.

Срамота је, каже, што је данас мали број људи, али има разумевања.

Бановић: Пут је прекопан, нема се одакле доћи

“Нека нам опросте наши мртви што нисмо у већем броју изашли да посетимо њихове гробове. Гробље је старо око 500 година и готово да више нико не сме ни да се сахрањује, јер је ситуација таква да људи очекују да ће и овде да буду поломљени споменици. Сахрањују се људи у Рашку, где ко може да закупи место, одлазе одавде”, додаје.

Пита се, шта онда могу да очекују.

“Како ће да буде – не знам. Никога не занима ни какав нам је пут, ни остало. Уз реку само могу Кфор и “полиција” са џиповима, ми колима не можемо, не може ни санитет да дође…, ево суседно Бановиће. Већ су се сви одселили, нема никог да долази, ни на гробље нема данас нико да да дође”, казао је Бановић.

Извор: Косово Онлајн


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *