Независни новинар са КиМ (Иван Максимовић) поделио је сведочења о албанизацији Срба са Косова и Метохије из непосредног искуства свог колеге и ветерана новинарства, Радета Негојевића, који се данас у Косовској Митровици упокојио у 75. години живота.

“Упокојио се новинар Раде Негојевић. Рођен је у Истоку, Метохија, 1950. године.

Ово помињем јер је важно за његову причу која ми је најдубље остала урезана у сећање.

Ишли смо на Брезовицу да извештавамо са неког догађаја. У возилу је био и Раде (никог се другог не сећам, мислим да је била 2007. година). Прилазили смо Штрпцу када је у једном насељу показао на кућу и почео да прича баш мени.

Као студент био је пописивач у попису спроведеном 1971. године на КиМ и тада доживео мени невероватно искуство.

Почне Раде “идем редом и дођем и до ове куће. Пописивало се све, имовина, чланови породице, националност… Питам човека за националност он каже ‘Албанац’. Станем ја, зачудим се скроз. Знам човека (каже ми Раде њихово породично презиме), знам да су Срби, какви Албанци!? Окренем ја да причам албански као да га испоштујем а знам ко је… Он одмах, не, не, не…слободно причај српски. Он албански ни реч не зна! Тада се уписао као Албанац, и целу породицу исто, и тако је остало”.

Из многих прича знам како те ствари теку и исто као што је он почео на албанском, тако га упитам “и какви су били током рата”.

Раде је већ гледао у другу страну и одједном се окрене “Најгори! Најекстремнији су били!“…

Тако увек и буде са потурицама. А то се дешавало, бар како је забележено, до пописа 1971. године. Људи, то је наше време, то је за време нашег живота… и није наивно… А где сте ово могли да чујете? Нигде. Зато када некоме поклоните поверење а он је политичар, академик, интелектуалац и не говори о оваквим ставрима… не верујте му ништа. Ако не зна, зашто и како може да не зна такве ствари а говори о тој теми?”


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *