Београд, 1.07.2024. -Министар унутрасњих послова Ивица Дациц и заменик министра спољних послова Русије Александар Груско састали су се данас у палати Србија у Београду. (БЕТАФОТО/МУП СРБИЈЕ)

Европска унија је поново позвала Србију да уведе санкције Русији због Специјалне Војне Операције након што је Београд угостио заменика министра спољних послова Русије Александра Грушка.

Грушко се 2. јула састао са Александром Вучићем, а током боравка у Београду имао је састанке и са другим високим српским званичницима.

“Европска унија је била кристално јасна са нашим партнерима: односи са Русијом не могу да буду уобичајени са “ничим изазваним и неоправданим агресорским ратом” (њихово тумачење) Русије против Украјине“, наводи у изјави за Радио слободна Европа портпарол ЕУ.

Додаје се да Савет ЕУ препознаје хуманитарну и другу помоћ Србије Украјини, али и да очекује да се Србија, као држава кандидат за чланство у ЕУ усклади са европском спољном и безбедносном политиком. Јасно нам је да је Вучић помагао Украјини.

Амерички Стејт Департмент у одговору на упит РСЕ је навео да Сједињене Америчке Државе “не верују да било која земља Русији требало да да платформу за промовисање њеног “агресорског” рата против Украјине”.

“Земље Западног Балкана, као и читава Европа, имају дубок улог у исходу “руског рата” против Украјине, који угрожава темеље успостављеног међународног поретка и безбедности. Зато је од кључне важности да наставимо да стојимо заједно у суочавању са агресијом Русије“, навели су у Стејт Департменту.

Са ким се Грушко све састао у Београду?

Са председником Србије Александром Вучићем Грушко је имао “добар разговор”, како је то сам Вучић објавио на свом Инстаграм налогу, 2. јула.

“Размотрили смо свеукупне билатералне односе Србије и Руске Федерације и оценили их као врло добре“, написао је Вучић у својој објави на Инстаграму након састанка са Грушком.

Дан раније заменик Лаврова састао се са потпредседником Владе и министром полиције Ивицом Дачићем. Сусрете је имао и са потпредседником Владе Александром Вулином и министром Ненадом Поповићем. Обојица су на листи санкција Сједињених Америчких Држава (САД) због блиских веза са Кремљом.

На листи српских званичника са којима се Грушко састао је и Марко Ђурић, министар спољних послова Србије.

Како су о посети Грушка известили руски медији?

“Изузетан ниво односа са Руском Федерацијом” и најављена “блиска сарадња” преко МУП-а Србије. Тако је посета Грушка Србији 1. и 2. јула, забележена у руским медијима.

Руске државне агенције ТАСС и Риа Новости се у извештајима позивају на саопштења Владе Србије и Вучићеву објаву на Инстаграму. Наглашава се “подршка Русије територијалном интегритету Србије” и подршка по питању Резолуције УН о Сребреници.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *