Добрисав Добрић је на седници Скупштине четири општине са севера Косова и Метохије 12. маја 2013., где је био присутан и тадашњи потпреседник Владе Србије, Александар Вучић, а садашњи председник Републике Србије, објаснио величину издаје даташње и садашње власти. Он је на један народски и једноставан начин резимирао шта уствари представља Бриселски споразум потписан 2013. године.

Добрисав Добрић:

“Даме и господо, поштовани одборници, поштовани председници скупштина,

Није уобичајан начин рада ове Скупштине. Ово није Гранд парада и не треба постављати никаква питања са места. Мислим да треба дозволити сваком одборнику да изађе да каже свој став, у вези оваковог битног питања.”

Господине Добрићу, ја се извињавам, председник Скупштине…, чује се глас председнице Скупштине Косовска Митровица, Ксеније Божовић.

Ја сам се уредно јавио за дискусиију и ја мислим да сте ми дали реч, одговорио је Добрић.

Не, дала сам господину Јанићевићу, нагласила је Божовић.

Епа сад немојте да правите….ја Вас молим…ево он ми је уступио.., одговорио је Добрић.

Никакав проблем, добили сте сада реч, рекла је председница, Ксенија Божовић.

Добрић је наставио свој говор:

“Дуго сам се размишљао да ли да дођем данас на овај скуп, јер сам знао шта значи. Знао сам да је ово нека медијска ујдурма, манипулација, да се широј јавности у Србији, светској јавности прикаже, да Срби су са севера Косова и Метохије, уз јаку аргументацију, господина потпредседника Владе (А. Вучића), прихватили споразум потписан у Бриселу, а да се том споразуму само противе неке маргиналне групе, оличене у председницима општина, начелнику косовско-митровачког округа и неким страначким лидерима који чине ове наше четири скупштине. И сигуран сам да је то био план, али одлучило је то да дођем, иако све знам о споразуму.

Прочитао сам споразум, за толико сам писмен. Неки кажу да многи нису прочитали споразум, а то није неко крупно књижевно дело, него је сажето у свега 15 тачака. У 15 тачака и преведено је лепо на српски језик. А сви смо ишли у школу, завршили четири разреда најмање школе. Неко је завршио и више школе. Неко је завршио пре времена, неко завршио касније, али углавном сви знају да читају. И тај споразум, у том споразуму јасно пише. У тих 15 тачака садржано је све и коме није јасно, тај вероватно не зна да чита, а не није прочитао споразум.

Тако да сваком је то јасно шта је написано и шта је наша Влада прихватила и шта је прихватила Народна Скупштина Републике Србије, односно прихватила извештај о Влади Републике Србије о Бриселском споразуму. То кад би ја преводио не би преводио споразумом, јер не може да буде споразум. Ако је споразум, зачи да су се нешто споразумели. Ко се с ким споразумео? Значи, споразумела се у овом случају држава, Република Србија и република “Косова”. Који је резултат? Нама кажу, овде присутан потпреседник Владе Републике Србије (А. Вучић) и многи други из актуелне власти и причају превареном народу Србије да смо ми тим споразумом добили утакмицу са 15:0. Све тачке овог споразума су у нашу корист и ми треба да их прихватимо. Зашто да их прихватимо? Да би стали у ред, да купимо карту за брод који никада неће да дође или можда да купимо карту за Титаник. Да уђемо, да станемо у ред да би ушли у преговоре и неки датум за улазак у Европску Унију. Боже, чуда. Нек ми опрости Господ Бог и данашњи празници.

А у том споразуму пише, формираће се удружење као једно од значајних, битних тачака. Формираће се удружење, односно заједница, већинских српских општина на Косову и чланство ће бити отворено за све друге општине ако се у томе сложе. Какво удружење? Па удружење општина већ постоји. То је регулисано нашим законом о локалној самоуправи а и регулисано је законима републике “Косова” и регулисано је Ахтисаријевим планом. Здружење заједница биће формирана доношењем статута итд, а статут свако удружење има. И ловачко удружење има свој статут, свог председника, своју скупштину и своју имовину стечену у раду тог ловачког удружења који су направили ловачки дом. То је имовина тог ловачког удружења. Тако и да….заједница, то је једноставно удружење грађана.

У петом ставу на “Косову” ће постојати и једна полиција под називом косовска полиција. Тако је, и данас постоји једна полиција, под називом косовска полиција која је институција владе републике “Косова” и где се каже да ће сви полицајци од сада бити припадници косовске полицијске службе и примати плату у косовској полицији. Јасно ко дан. Биће понуђено, не знам у ком ставу то пише, биће понуђено да, да буду полицајци у тој косовској полицијској служби. Не знам шта ће тамо да раде? Полицајци, мисли се на полицајце који су били припадници Министарства унутрашњих послова Републике Србије. Па они су написали у окружним суду у Вучитрну, написали су 30 000 кривичних пријава за Србе на северу Косова и Метохије, зато што нису регистривали кола, зато што нису платили порез и за друге глупости, а ви мислите да нису написали ниједну пријаву за припаднике Министарства унутрашњих послова. Па ко ће тај човек да иде, да иде вуку на јазбину?

Да, члановима других српских безбедносних структура биће понуђено одговарајуће место у другим косовским структурама. Биће именован регионални командант полиције за четири већинске српске општине на северу Косова и Метохије. То је страшна неубулоза. Па неће ваљда да дође Немац, Француз, или неко други. Па и сад је командир полиције Србин. Правосудна власт биће, то је јасно и поштено речено и комплетно по уставима и законима репубилке “Косова”. Локални избори буће организовани у општинама на северу 2013. године по, у складу са косовским законом и међународним стандардима. Јасно, прво у бирачком списку, мора се направити бирачки списак, јел тако, на основу личних докумената. Сви мораћемо, значи, да имамо личне карте републике “Косова”. Да би имали личну карту републике “Косово”, морамо да имамо извод рођених и држављанство републике “Косова” у којем пише да смо ми косовари, нисмо Срби. Ето то је прихваћено у Бриселу и у Влади Републике Србије. Мислим да се подсетимо мало. Можда је неко заборавио мало, каже подпреседник Владе, неки нису ни читали.

Договорено је, мораћу да прескочим понеки став, договорено је да ниједна страна неће блокирати нити охрабрити друге да блокирају напредак друге стране. Суштина је у овоме, па нема чланице Европске Уније, нема, Европска Унија не прима удружења, покрајине и регије. Европска Унија прима државе. Ако ми подржавамо напедак Косова у Европској Унији значи да смо ми признали независну државу “Косово”.

И што је договорено и није написано а то смо чули од овде присутног да имамо гаранције НАТО пакта за безбедност Срба на Косову и Метохији. Па ми смо имали гаранције НАТО пакта и 99. (1999) године. Па НАТО пакт је ушао и протерао 250 000 Срба, попалио куће, имања, попалио цркве и манастире.135 цркава и манастира је попалио. И где пише то? Да видимо ту гаранцију. Може ваљда у две, три реченице да се напише и да нам покажете господине подпреседниче, ево, ово је гаранција НАТО пакта да нико не сме да вас дира.

Дошао сам данас ето да кажем још коју реч о овом споразуму и да сам себе уверим, да ли је то потпредседник владе (А. Вучућ) онај исти човек кога сам ја познавао. Ког сам упознао 93. (1993) године са којим сам ишао по селима нашег округа и по свим градовима Републике Србије, са којим сам љубио иконе по манастирима, заклињао се на верност политичкој странци и Републици Србији. Уверио сам се исти човек али памет друга.

Ми смо говорили исто да треба да се врате Срби на Косово и Метохију, да треба да обнове своја имања, да врате своју имовину у посед, па ћемо онда да расправљамо и како да решимо питање и суживот Срба и Албанаца који су ту живели вековима.

Дошао сам и да поручим народу српском на Косову и Метохији и у Републици Србији, да се народ узме у памет, да не заборавља много. Хвала Богу сад постоји техника може све да се сними да се слика и понегде да преврну мало да прелистају шта је ко говорио а не да забораве шта је било пре недељу дан и шта је било пре годину то је већ далека прошлост. А пре годину дана тачно 11. маја, значи јуче је било годину дана били су избори за парламент Републике Србије. Ови који су добили власт причали су другу причу и они су једноставно речено на превари добили власт и сада раде ово што раде а народ српски заборавио и збунио се нашао се у бунилу, убеутио што рече скоро један човек или у некој колективној анестезији.

Људи погледајте мало боље, размислите погледајте очима својим размишљајте главом својом. Ништа народу српском у Србији неће да буде боље ако ми останемо у Великој Албанији. Ја кад би знао и кад се не би стидео вас поштовани одборници браћо и сестре од овакве ситуације сад би заплако у глас.

Јадна Србијо јадна мајко ко ће да нас брани ко ће да нас храни. Кад је оваква власт дошла и нас убеђује у нешто што је свима јасно, убеђује нас да је млеко црно, убеђује нас да данас није недеља да није Св. Василије Острошки него да су други обични дани.

Узмите се у памет и не због нас, ја би смео главу своју да ставим на крљу, да се кладим да ништа неће да буде народу српском боље у Србији ако ми прихватимо овај споразум и ако останемо да живимо у Великој Албанији.

Кажу бринуће се држава Србија о Србима на Косову и Метохији. Тачно и треба да се брине, брине се Србија и о Србима у Румунији и о Србима у Мађарској, брине се Србија макар и декларативно о Србима у Чикагу Аустралији и о другим Србима широм света.

Али да се одриче корена својих, да посече посече корење своје та биљка ће се осушити.
Али поручио би народу српском прво нама на Косову и Метохији и осталима да се не брину много, живеће се тешко а да се живи мора. Било је и тежих дана никада није било лако, нама на Косову и Метохији поготово и 1389. и ранијих година и у првом светском рату и у другом светском рату и приликом НАТО бомбардовања и српски народ је истрајавао и остао ту где је живео где су му корени, и увек је било и оваквих и онаквих.

Можемо само да будемо “срећни” јер 1389. био је Вук, били су и после кроз историју много Вукова ето за нашу срећу данас имамо Вучиће, Дачиће и тако даље. Главу горе остаћемо ми да живимо, живели!!!”


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *