Текст преузет са портала ДРУШТВЕНИ УДАР

Када је на бензинској пумпи Lab Oil на територији Звечана у ноћи између 28. и 29. септембра одјекнула експлозија, није било никаквих непосредних назнака да се радило о било чему осим о техногеном инциденту, просто несрећном случају који је довео до детонације запаљивих гасова и до овог тренутка не постоји нити једна објективна чињеница која би говорила другачије. Но, у шиптарским и албанским медијима формира се наратив који, као што се могло и наслутити, кривицу смешта на Србе.

Средином јучерашњег дана, јавности добро познат колаборациониста сепаратистичког режима у Приштини Бобан Богдановић иступио је у јавност са интересантном и, разуме се, непоткрепљеном тврдњом:

Терористи под командом Милана Радоичића извели су још један терористички напад на Косово*, овог пута у Звечану. Србија и њен председник су спознори терористичке организације Српски свет која сеје страх на северу Косова*.

Слични наступи Богдановића тешко да представљају изненађење, но на веома сличне наративе наилазимо и у другим медијима блиским како Приштини, тако и Тирани. Тако на пример, Euronews Albania упркос признању да узрок експлозије није познат у закључку свог текста о инциденту додаје:

Бацање бомби и паљење аутомобила пријављено је више пута у овом региону, посебно у време пререгистрације возила са илегалним српским таблицама на таблице Републике Косово*

Корак даље одлази шиптарска Коха која у тексту под насловом ”Експлозивна направа бачена на пумпу чији је власник Албанац у Звечану” практично формира читав наратив који недвосмислено дефиниште инцидент као напад, а као извршиоце означава Србе, не наводећи притом нити један доказ нити било шта више од спекулација и театралних изјава.

Позадина догађаја

Све ово, посебно у светлу интензивирања антисрпских наратива у далеко утицајнијим медијима него што је то Коха несумњиво представља повод за озбиљну забринутост. У овом тренутку тешко је довести у питање тезу да у последњим данима видимо координисану и вишеслојну информационо-пропагандну кампању која за циљ има да у међународни медијски простор пласира наратив према ком су управо Срби некакав реметилачки, па чак и, као што сада видимо, терористички фактор на окупираној територији њихове сопствене земље.

Оно што ситуацију чини још опаснијом јесте то што се практично истовремено појављују и други наративи који указују на могућност предаје дела овлашћења КФОР-а терористичким КБС — тако је у вечерњим часовима 28. септембра тзв министар унутрашњих послова сепаратистичких структура Џељаљ Свечља објавио да се тзв косовска полиција* суочава са озбиљним проблемима због тога што не може слободно користити хеликоптере због тога што контрола ваздушног простора изнад Косова и Метохије остаје у мандату КФОР-а. Подсећања ради, мање од недељу дана раније, тзв. министар одбране сепаратистичких структура у Приштини Ејуп Маћедонци најавио је опремање терориста КБС америчким хеликоптерима.

Само дан касније, заменик државног секретара САД Џејмс О’Брајан саопштио је:

Резолуција 1244 је покренула политички процес дискусије о будућности Косова*. И тај процес је трајао и резултирао је независношћу Косова*. Стога, Косово* има право да брани своју територију као и било која друга држава.
(…)
Мислим да је то, у целини, корак ка стабилности у региону. И ми, из САД-а ћемо наставити да то подржавамо.

На тај начин, видимо и другу страну текуће информационо-пропагандне кампање — с једне стране, ствара се снажан антисрпски сентимент у међународној јавности, а с друге видимо директну подршку колективног Запада како даљем наоружавању и оснаживању терористичких КБС, тако и практичном укидању резолуције 1244.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *