48% шумских површина посечено од 2020 -те, нема дрвореда и платана који није уништен али ово нико не сме да пипне....

Док “Гугл” није избацио сателитске снимке мапе Београда, вероватно већина грађана није могла да претпостави да се у склопу комплекса Безбедносно- информативне агенције (БИА) крије необичан натпис. Наиме, ради се о надимку “Тито” видљивом само из ваздуха.

Како се име некадашњег југословенског председника нашло између зграда ВМА и БИА?

Сам “творац”, односно онај који је садио тада мистериозни дрворед, тајанствени саговорник, сведочи како је пре четрдесетак година, током изградње Института безбедности, дошло до спора око плаца између оснивача Јова Поповића, генерала и тадашње Војске СФРЈ.

Спор се водио око границе, где је требало да буде постављена ограда између плацева војске и Института безбедности (данашњих ВМА и БИА).

Генерал Поповић свакодневно је обилазио градилиште не би ли се радови завршили у што краћем року, па се тако задесио и у време постављања ограде.

– Он их је питао: “Зашто постављате ограду овде на овај ћошак?”, па додао: “Не ту, него овде пободи колац”, и показао место где да поставе.

Али, више војних старешина долазило је да се жали и захтева да се ограда помери ка Институту безбедности.

Генерал Поповић им је одговорио: “Нијесам ја то узео да садим кртолу, него је то за Институт”.

Управо је након тог догађаја и ангажован архитекта да изгради комплетан пројекат за тај део плаца, када је и посађено 360 стабала бора у облику, касније ће се испоставити, надимка “Тито”.

Склопљен је и уговор са Зеленилом да уколико се неко од стабала не прими, да се одмах замени новим.

Убрзо је неки од генерала Војске СФРЈ дошао код Јова Поповића, а он га је понудио да се провозају хеликоптером не би ли видели Институт из ваздуха. И док су надлетали изнад Бањице, генерал Поповић сигнализирао је пилоту да прелети преко дрвореда.

И тада су први пут људи из војске из хеликоптера видели натпис “Тито” и ту су одустали од даљег спорења око земљишта.

Јасно је да нам службу и данас воде остаци, или потомци старих кадрова, који су, пре свега, антисрпског опредељења…


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *