Гост “ЕQ ТВ” Јутјуб канала био је господин Душко Кузовић, архитекта и грађански активиста.
Између осталог Кузовић је говорио о фрагментима политике према Косову и Метохији и шта треба променити.

Део емисије везан за Косово и Метохију, Душко Кузовић:

“На том скупу који су огранизовали Срби са Косова и Метохије, имао сам прилику да изложим моје виђење, виђење моје маленкости и виђење МОБЕ, о томе како се треба односити према проблему на Косовау и Метохији. Проблем Косова и Метохије траје веома дуго. Практично траје од првог светског рата, интензовно и до дан данас није завршен. Није завршен најпре због тога што смо имали негативну селекцију у политици, лоши кадрови су долазили, који су неспособни. А долазили су неспосовни зато што је ти нашим непријатељима одговарало. Обавештајне службе наших непријатеља су створили образац у коме се у нашој државној администрацији и свим институцијама запошљавају све гори од горег. Значи, то није случајан процес, као то нам је национална особина. Не, то је једноставно процес који је развијан и задржаван захваљујући утицају обавештајне службе наших непријатеља. То је један проблем”, објашњава Кузовић.

Даље тврди Кузовић, “Други проблем је, ми немамо развијен механизам кажњавања. Значи, ако неко изврши издају националних интереса, ми немамо тај механизам којим ћемо да га казнимо. То је држава рекла, немојте то ви да радите, заборавите ви те ваше породичне задруге, не знам гумно. Некад како је одлучивала заједница, одлучивала махала, како већ, назовите га како год хоћете. Зависи да ли сте Срби православне или Срби мухамеданске вере. Једноставно, држава је рекла, “ја ћу да уређујем те односе, уместо вас” и формирала судство, судију, суд и правосуђе и тужичаштво. Међутим, дошао је непријатељ и рекао “слушај, ја постављам врховног судију и остало све преузимам ја”. Тако да, све оне ствари које се дешавају у пракси, а које се тичу издаје националних интереса, се не кажњавају, али ћемо кажњавати, ако неко не веже појас или пређе одређену брзину, на пример на отвореном путу. То ћемо да кажњавамо, али за ове кључне ствари нећемо. Тако, нама је отето и правосуђе и ја се захваљујем правницима на правном факултету, институтима, а посевно судијама што тако дивно ћуте о том стању. Ја, ево се дивим и ја предлажем да се на пример орден народног хероја због ћутања у поступку отимања правосуђа Србије, додели на пример правном факултету и свим њиховим професорима. Честитам, одлични сте били и само наставите тако даље.”

Кузовић објашњава и емотивни аспект у односу на Косово и Метохију и актуелне проблеме:

“Проблем Косова је преведен на емотиви аспект. Косово је наше, па манастири. Па ви да се бринете о манастирима, ви би сте направили попис катастарских парцела на којима се налази манастири, попис свог имања које припада тим, било да су рушевине, било да су живи манастири или цкрвине. Направили би сте попис приступним путевима, којим путем се приступа, како, шта. Направили књигу и рекли, “е, ово је имовина српске православне цркве на Косову и Метохији и од овога нема ни милиметра, не смем да ти дам, а ако неко отме, мора да се обратим војски која ће да интервенише”. Јер је војска та која је плаћена од грађана или полиција да реши проблем отимања имовине српске православне цркве, односно грађана Србије. Имовина српске православне цркве је имовина грађана Србије. То су неке основне ствари.”

“Приметио сам, нажалост да већина политичара обожава да говори о проблему Косова али да никада не нуди решење. Чак генерално ако посматрате процесе и дурштву, кад нико уствари не жели да преузме одговорност за своје речи, или одговорност за своје …. Ја знам да је сложена ситуација. Али друштво које нема снаге да доведе на чело људе који су спремни да кажу “за мном, овуда”, а да то буде основано и промишљено, да донесе позитиван резултат у пракси је осуђено на пропаст. Такво друштво је осуђено на пропаст,” каже Кузовић.

“Значи, једноставно, ако сте приметили, ви данас када некога питате. “Шта мислите, куда треба да се развија машинска индустрија у Србији”, а он каже “А, да питамо историчаре?”. “Где ће бити пољопривреда за двадесет година у Европи или и свету да би ми могли да развијамо нашу пољопривреду?”. “А шта кажу историчари?”. И ви стално гледате то бекство. Разумете, историја има одређених, како би рекли, процеса који се стално понављају. Али, не може нам историја говорити шта требамо радити у будућности. Не може. Према томе, то је то,” нагласио је Кузовић.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *