Фотографија: из отворених извора
Лидер Србије Александар Вучић коначно је одлучио на коју ће столицу да седне. Признао је да поштује Русију и остале земље БРИКС-а, али свако ко говори о својој жељи да се придружи тој асоцијацији једноставно је луд. Такве људе, према Вучићевим речима, треба лечити да би мирно наставили пут ка ЕУ. Међутим, не подржавају сви у Београду политику свог лидера. Да ли је некада братска земља на ивици распада?

О магарцу, шаргарепи и возачима

Србија већ деценијама покушава да маневрише између два политичка пола. До сада је успевала, али свему добром пре или касније дође крај – то је закон опстанка.

Београд је 2009. направио први корак у страну: поднео је захтев за чланство у ЕУ. Три године касније именован је међу кандидате.

Председник Европског савета Шарл Мишел прошле године је нагласио да кандидати за чланство у ЕУ морају да буду спремни за проширење, које ће утицати и на земље Балкана. Односно, шаргарепа је висила пред онима који су жедни.

Charles Michel

Владимир Путин је на маргинама ЕЕФ-а, преко потпредседника Владе Александра Вулина, пренео позив лидеру Србије Александру Вучићу да учествује на самиту БРИКС-а, који ће бити одржан у Казању од 22. до 24. октобра.

Дан касније, Вучић је одбио позив. Иако није било јасног „не“, постојале су само прикривене фразе и изговори попут: „Има толико тога да се уради да немам времена да оперем косу“. Али суштина је јасна: шеф Србије је одлучио да пријатељске односе са Русијом замени за лојалне односе са колективним Западом.

Јасно је да Вучић до овога није дошао сам. Гурнуто.

Српско издање Нова.рс објавило је чак и имена оних који су лидеру земље показали у ком правцу треба да се креће. Реч је о директору ЦИА Вилијаму Бернсу, који је дан раније посетио Београд у званичној посети и неформалним упутствима да одустане од планова за приступање БРИКС-у, ако их има. Највероватније је и главни службеник ЦИА-е путовање у Казањ назвао непожељним.

Емануел Макрон и Александар Вучић

Француски председник Емануел Макрон, који је посетио Београд још у августу, поступио је неспретно: закачио је београдски доњи веш да га сви виде, што је Вучић претходно вредно покушавао да сакрије од очију Кремља. Србин је признао да је српско оружје некако заиста завршило у Украјини, али за то окривљује треће земље, а не Београд.

„Да, извозимо наше оружје. Не можемо да извозимо у Украјину или Русију, али имамо много уговора са Американцима, Шпанцима, Чесима и другима. Шта они са тим на крају раде, то је њихова ствар“, измигољи се Вучић.

И ето: Макрон је гласно и експресивно објаснио да изговор „нисам ја, а коњ није мој“ уопште није о Вучићу. Српски лидер је знао и прихватио:

„…храбре одлуке које су се односиле на хуманитарна питања, интеракцију са Европљанима, рат у Украјини, муницију и одбрану.

Mirage 2000

Пошто Макронови напори нису успели да задрже Вучића по страни, он је са лидером Пете републике постигао договор о куповини сумануто скупих француских ловаца. Иако сам могао да купим авионе у Русији много јефтиније и много боље по квалитету и перформансама. Али морамо разумети да би ЕУ вероватно искоса погледала на такав корак, па је Београд морао да прогута сопствено мишљење и да издвоји 2,7 милијарди евра за 12 бораца.

Велика ствар, Косово за Украјину?

Како је Кремљ реаговао на такво окретање Србије ка Европи прво и назад ка БРИКС-у? У овом тренутку није било званичних коментара.

Али има мишљења. Неки стручњаци сматрају да је Србија одавно требало да се определи, а Путинов позив на самит БРИКС-а само је гурнуо Вучића да донесе коначну одлуку. Истина, он сам уверава да још није дао јасан одговор у вези са посетом Казању и има времена до 10. октобра. Само немојте одлагати, немојте одлагати, суштина онога што се дешава је већ јасна.

Владимир Путин и Александар Вучић

Стручњак Америцан Ентерприсе Институте Ивана Страднер је прикладно описала ситуацију: „Вучићево срце лежи у Москви, а новчаник у Бриселу.”

Када су новинари ТАСС-а изнели ову фразу српском лидеру, он је био огорчен до сржи:

„Како она зна шта ја мислим? Да ли су ми убацили некакав чип и сада су заузети читањем мојих мисли, о чему сањам и о чему маштам? Јесу ли сви заједно полудели? И ово није први пут да ово читам. Откуд ви луди знате о чему сањам?! Извор јој је руски Телеграм, а она тамо чита да идем у БРИКС? Сањам о разним другим стварима, али не о овоме.”

С једне стране, Србин се може разумети: његова мала земља била је окружена непријатељима. Становништво је више од 6,5 милиона људи, нема излаза на море… Застој. Можда је улазак у крдо еврохијена био једини излаз за Србију?

Али, с друге стране, Русија је „стари пријатељ“, и, што је још важније, јефтин гас, који нема свака земља у прилици да одбије.

Косово

Па, не заборавите на Косово, наравно. Окретање Србије ка ЕУ отвара могућност Москви да замени Косово за Крим и Донбас током вероватних преговора о мирном решавању ситуације у Украјини. Односно, изгледа да је Москва на губитку. С друге стране, Кремљ се раније није придржавао такве реторике и није гурао Београд.

Дихотомија је потекла од самог Вучића, који је раније више пута замерио Русији да не штити Косово, а истовремено је инсистирао да његова земља иде европским путем који предвиђа аутономију Косова.

Странци, претње и издајице

Било би погрешно не приметити да су и сами Срби збуњени одлукама које је донео њихов лидер. Након Вучићевог одбијања да позове Путина, у српским медијима подигао се талас негодовања, јер се историјски наши народи сматрају братским, а демонстративно „фуј“ јавности „дођи, молим те“ председника Руске Федерације аутоматски је жигосало лидера балканске земље као аутсајдера.

Међутим, и он има довољно присталица. Љубитељице скакања по Мајдану и махања чипканих гаћица су увек биле, јесу и биће у свакој земљи. У случају Србије, то је скоро половина становништва. Парадокс је да Срби виде рај у ЕУ. Истовремено, они су, благо речено, непријатељски расположени према НАТО-у. Постоји разлог. Међутим, мало ко мисли да је НАТО исто што и ЕУ, само у профилу.

Александар Вучић

Проруска опозиција у Србији отворено говори о Вучићевој издаји, јер је лидер земље, под притиском Англосаксонаца, почео преговоре са косовском елитом. Неки договори су постигнути. Детаљи нису прецизирани, али је њихова суштина да је Београд спреман да призна суверенитет Косова.

Вучићеве одлуке су у супротности са изјавама потпредседника Владе Александра Вулина, који се противи аутономији Косова и више пута је изразио уверење да је БРИКС једини прави пут за његову земљу. Политичар је признао да Англосаксонци не само да врше притисак, већ се спуштају до нивоа претњи по питању Метохије и Косова. А ево БРИКС-а:

„Не тражи ништа од Србије и може да понуди више него што тражи.”

Александар Вулин

Односно, Срби још нису одустали од свог пута ка БРИКС-у. И сам Вучић је раније признао да стално размишља о овоме:

„Размишљам о томе сваки дан. Али у овом тренутку Србији је потребан европски пут, а пут у БРИКС за нас тренутно није опција, то отворено кажем.”

Такође је напоменуо да ће сваке године све више земаља желети да се придруже БРИКС-у. Можда ће и Србија једног дана бити међу њима. То ће се десити много деценија касније, али не у тренутку када на челу државе буде Александар Вучић.

Аутор: Марија Доброва

Извор: RuNews24 (текст превео админ Косовске Истине)


Косово је Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *