Данас је у КМ одржан протест српских привредника због заплене и забране увоза српске робе

У центру Косовске Митровице је данас одржан протест због забране увоза и одузимања робе из Србије.

Више стотина грађана се окупило код шеталишта и споменика Кнезу Лазару. Протест су пратили већи број медијских екипа.

Петиција у којој се захтева омогућавање увоза све врсте робе произведене у централној Србији се такође потписивала.

Као додатни вид протеста, привредни субјекти такође су обуставили рад данас од 12.00 до 14.00 сати. Такву одлуку су донели привредници на састанку који су одржали у петак.

У име привредника за медије се обратио Душан Гашић, а поред њега су стајали Ненад Божовић, као и отац убијеног Стефана Недељковића. Драган Недељковић је један од водећих привредника на Северу.

Гашић је нагласио да је то пре свега протест грађана, а не само привредника, и такође рекао: „Сведоци сте да се полако трговине затварају“.Он је подсетио на недавне заплене такозваних полицајаца и такозваних царинских органа на Северу, пре свега када је у питању одузимање робе српског порекла, прво у превозу, а потом и у магацинима.

„Немогуће је живети и радити у овим условима. Желимо да се једностране акције прекину што се тиче забране увоза робе српског порекла; да се врати на старо, пре месеца јуна, да људи једу и пију оно што желе. Такође, велики акценат треба ставити на лекове, јер имамо забрану и на њих. Све ово је апсурдно. Просто, налазимо се у једној невероватној ситуацији из које не видимо излаз, и зато смо се окупили овде да пробамо да пронађемо неко решење“, рекао је Гашић.

Такође је напоменуо да се одлука о забрани увоза српске робе коју је раније летос, практично увела такозвана косовска влада, подводећи то под меру безбедности, не свиђа ни привредницима са југа.

Гашић је рекао након потписивање петиције, да ће се упутити такозваним косовским званичницима, али ће затражити сусрете са представницима ЕУ и западних амбасада, којима ће такође упутити копију петиције.

„Куцаћемо на сва врата. Желимо да свет види шта се дешава. Људи у Приштини причају о некој демократији. Причају о смиривању тензија, о неком Отвореном Балкану, ЕУ, а баве се неким стварима, којих, колико ја знам има само код нас, нигде у свету, да се забрани увоз хране, лекова…Овде је немогуће живети и радити“, напоменуп је Гашић.

Албански терористи су средином јуна увели забрану као одговор на то што је српска полиција ухапсила тројицу такозваних косовских полицајца. Србија је ослободила те такозване полицајце, али је ова мера, иако донешена усменим путем, остала на снази и третира се као „безбедносна“.


Косово и Метохија су Срце Србије!