На данашњи дан, 05.10.1973 године упокојила се једна од највећих јунакиња Првог светског рата, див-јунакиња Милунка Савић.

Када су почели балкански ратови, Милунка Савић се у доборовољце пријавила као мушкарац под именом Милун и показала велику храброст и љубав према отаџбини. Захваљујући томе, почетком Првог светског рата примљена је у војску упркос одбијању начелника Генералштаба Радомира Путника да у војне редове прими жену.

Тих тешких година у ратним дејствима исказивала је невероватно херојство, способност и издржљивост. Била је позната по изузетно прецизном бацању бомби на непријатељске положаје.
Ту вештину је развила као дете, за бављајући се бацањем камења док је чувала овце. Најтежи период у животу доживела је у јесен 1915. године када је са својим народом кренула на пут испуњен страхотама који се назива албанска голгота.

Ипак, успела је да преко сурових и ледених планина стигне у топлије крајеве. Након опоравка учествовала је у пробоју Солунског фронта где се посебно истакла.

Милунка је најодликованија жена у историји ратовања. Поред свега тога, остала је веома скромна.
Као носилац Ордена Легије части, најзначајнијег француског војног одликовања, добила је понуду да богато живи у Француској, али је то одбила због љубави према отаџбини. Изабрала је тежак и скроман живот у у Србији и у послератним временима остала хероина јер је показала велико милосрђе и хуманост.

Иако скромних прихода, поред своје кћерке Милене одгајила је и три усвојене девојчице и и одшколовала преко тридесеторо малишана из свог копаоничког краја.
На њеној бившој кући на Вождовцу стоји спомен плоча, а у Јошаничкој бањи јој је 1995. године подигнут споменик у природној величини. Многе улице у Србији носе њено име, али нема је у српским музеијима. У Музеју Великог рата, у француском граду Мо, Милунка заузима значајно место.

Драги пријатељи позивамо Вас да издвојите мало свог драгоценог времена и погледате емисију посвећену Милунки Савић.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *