Текст преузет са интернет-сајта Ивана Максимовића, независног новинара и публицисте.

Документарни филм “Гораждевац – Мртви људи који дишу” сниман је на лето 2018. године. Иако је план био да буде приказан већ те године на тада једином независном медију са КиМ, порталу “КМ новине”( који је у међувремену престао са радом), а затим и на јединој ТВ спремној да га емитује, Телевизији српске дијаспоре чија се редакција налазила у Немачкој и која је такође касније престала са радом. Коначну монтажу одлагала је пренатрпаност обавезама обрадом свакодневних вести. Тако се десило да је ово први пут да се овај филм приказује. Од тада, као што се на почетку филма и каже, ако се нешто и променило у Гораждевцу, променило се на горе.

У филму се говори о положају Срба у Гораждевцу, притисцима којима су изложени са свих страна, сталним пљачкама које се врше у селу отимајући од Срба и оно мало иметка што су тешком муком успели да стекну, као и локалној али и државној власти чија небрига и страначки интереси немилосрдно косе сваку другу потребу ма од каквог суштинског значаја она била за опстанак Срба на Косову и Метохији.

Саговорници су овдашњи Срби који се не слажу са безобзирношћу власти и њиховим игнорисањем проблема уместо решавањем да би омогућили и обезбедили даљи опстанак Срба у Гораждевцу и уопште овом делу Метохије. Сви су они “обични” а у ствари необични људи, див-јунаци свог времена којима је ово била једина прилика да отворено и јавно проговоре о својим проблемима за шта нису имали прилику ни у једном другом медију. Упркос тоталној блокади слободне речи, коју медији из чисто материјалних интереса спроводе над локалним Србима чији је профит једини разлог а цена прогон преосталих Срба, они су искористили ову прилику и показали изузетну храброст износећи истину о свом положају и тако за историју приложили сведочанство без кога би она била у дубоком мраку и заблуди.

Осим њих ту је још један мали број људи који су из скромности и не видевши потребу да буду поменути, својим трудом и залагањем омогућили да се овај филм реализује што заиста не би било могуће без њихове помоћи због чега им дугујемо огромну захвалност.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *