ГораждевацГораждевац

Гораждевац је веће Метохијско село, смештено у покрајини Косово и Метохија окружено дивним венцима Проклетија, смештено у срцу метохијске котлине у близини манастира Пећке Патријаршије. налази се у долини седам километара југоисточно од Пећи, недалеко од десне обале Пећке Бистрице.

Како је лепо живети у питомој Метохији, у уснулом Гораждевцу поред реке Бистрице, како је лепо удисати свежину која долази са проклетих Проклетија, je заносна месечина кад дискретно обасја гораждевачке улице, којима све врви као да се не живи у изолацији, како је младост величанствена и кад је заробљена. Тако је све то опојно да се не примећује ништа од оног што подразумева живот у некој врсти савременог логора.

Гораждевац је пре рата на Косову и Метохији имао око 2000 становника. Гораждевац је вековима чувао и сачувао национални индетитет, чак и на крају XX века, када су, по завршетку рата на Косову и Метохији околину Гораждевца и готово читаву Метохију Срби напустили измичући пред терором екстремиста, склонивши се на подручје централне Србије и Црне Горе.

Гораждевац је преживео све страхоте које су му приређиване од “ 99. и веома скупо платио упорност да остане где је вековима био. Споменик страдалима у селу то најбоље доказује и сведочи о одлучности Гораждевчана да по сваку цену у њему остану опстану, и о (не)способности пропагатора демократије да обезбеде сигурност, слободу и основно право на живот, које имају сви људи на овој планети, сем Срба на Косову и Метохији.

Многе непријатности и понижења која подразумева гетоизирани живот, жртве и страдања од доласка мировне мисије, дубоко су урезани у памћење Србима. Непосредно по доласку мировне мисије, у Гораждевац су почеле да падају гранате, физички напади на недужне људе и убиства.

Гораждевчани су преживели серије гранатирања, лечили рањене, сахрањивали жртве и били постојани. Држе се, мада је мука све тврђа, а нада у бољитак све блеђа – одолевају и трају. Постојани су, јер је исконска дужност према завичају од бриге за сопствени живот и јача и преча.
Као да се историја понавља, и на крају другог миленијума на Косову и Метохији се догађа нешто што здрав ум не може ни замислити. Мада на Косову, од Косова трају злочини, ови су најболнији, јер их чине здружене снаге светских моћника, уз помоћ технике усавршене за убијање немоћних и недужних. Сеје се пакао по Косову и изван њега, по другим крајевима Србије, као да се жели Србима ископати прошлост, разорити садашњост и закопати будућност. Баш као пре шестсто година када су одбрану Срби платили морем људске крви, царском круном и царском главом.

„ Дугогодишње насиље над Србима на простору Косова и Метохије у Гораждевцу, кад је извршен незапамћени злочин над недужном децом ,својствен варварима људима поремећеног ума. Гораждевац је доживео трагедију највећу од постанка до данас, на почетку 21. Века. Шта још треба да се деси и докле ће још бити отворен лов на Србе на својој имовини у завичају. И поред тога Гораждевац је наставио да живи.

„ Док се у срећним срединама, где се живи у нормалним околностима, отварају радионице, подижу производни погони, граде фабрике које ће осмислити, улепшати и олакшати живот људима растерећеним расним и националним предрасудама, у Гораждевцу се подижу и дограђују споменици угашеној младости. Док се тамо деца васпитавају на тековинама културе, науке и технике, расту и стасавају да живот изграђују, овде се деца гетоизирају, гранатирају и убијају само зато што су српске националности.

Гораждевац који у односу на суседна албанска села све више личи на место у коме је време стало, живи у уверењу да ће уз Пећку Патријаршију и Високих Дечана и Гораждевац бити место сабирања Срба и да ће из овога села кренути повратак у Пећ и околна уништена села из којих је протерано Србско становништво.

У ишчекивању срећније будућности срби у Гораждевцу поносе се што су упркос бројним жртвама непрестаном страху и сиромаштву успели да опстану и сачувају србство са надом да је време терора прошло и да ће се неко сутра живети боље и срећније.

Али страх од провокација и напада је непрестано присутан. Гораждевац је и у прошлим још тежим временима опстао, опстаће и данас.

Преузето од са Фејсбок странице “Косово – Метохија ИНФО”


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *