Годину дана прошло је од масовног убиства у селима Мало Орашје и Дубона када је тада 21-огодишњи Урош Блажић убио деветоро и ранио тринаесторо људи. Најмлађа жртва био је четрнаестогодишњи Никола, а најстарија двадесетпетогодишњи Петар Митровић који је преминуо након 50 дана борбе за живот. Масовно убиство почињено је дан након вишеструког убиства у основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду, јавља Н1.

Четвртог маја прошле године у Малом Орашју су убијени Никола Милић (14), Александар Миловановић (17), Марко Митровић (18), Лазар Миловановић (19), Немања Стевановић (21) и Петар Митровић (25) који је преминуо 50 дана након злочина. У Дубони су убијени рођени брат и сестра Милан (22) и Кристина Панић (19) и Далибор Тодоровић (24).

Град Смедерево организује комеморативни програм у Малом Орашју, на месту где је 4. маја прошле године Урош Блажић починио масовно убиство.

Програм у знак сећања на жртве је почео у 11.00 сати у Равном Гају, у селу Мало Орашје, а током њега је, поред осталог, приказан документарни филм „Небеска дружина“, са сведочењима о животу, успесима и талентима убијених младића.

У знак сећања на жртве биће одигран меморијални турнир у фудбалу на терену крај места злочина, кога организује ФК „Равни Гај“, са циљем прикупљања помоћи за наставак опоравка повређених.

Више јавно тужилаштво у Смедереву подигло је оптужницу против Уроша Блажића због масовног убиства у селима Дубона и Мало Орашје, и он се терети да је пуцајући из аутоматске пушке и пиштоља убио девет особа, од којих двоје било малолетно. После више од годину дана у Вишем суду у Смедереву за 23. мај заказано је припремно рочиште пред почетак суђења У. Б. (22) осумњиченом за масовно убиство.

Оптужницом су обухваћени и његов отац, ујак и брат од ујака из Крагујевца. Тужилаштво је предлажило максималну казну од по 20 година затвора за Уроша Балжића и његовог оца Р. Б.

Урошу Блажићу стављено је на терет да је 4. маја прошле године у селима Мало Орашје код Смедерева и Дубона код Младеновца, пуцајући из аутоматске пушке и пиштоља, убио деветоро људи, од којих је двоје било малолетно, а покушао да лиши живота још 20 људи, од којих је ранио њих 12.

Неговом оцу Р. Б. на терет се ставља кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и стављање у промет оружја и експлозивних материја у стицају са кривичним делом тешко дело против опште сигурности.

Апелациони суд у Београду потврдио је оптужницу.

Помен за све убијене у Малом Орашју одржан је 27. априла на Равном Гају, након чега је служен парастос у Цркви Светог апостола Вартоломеја.

Парастос за жртве из Дубоне служен је у цркви Светог Симеона Столпника, а потом и на сеоским гробљима.

Почивајте у миру наши анђели.

Извор: КоССев

Повезан чланак:


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *