На самиту „Украјина – Југоисточна Европа“, Дубровник, 9.10.2024.
На „самиту“ под називом „Украјина – Југоисточна Европа“, који су оркестрирали Вашингтон и Брисел, а одржан је у Дубровнику, у Хрватској, председник Србије је потписао документ којим је, посебно, изражена „подршка суверенитету и територијалној интегритет Украјине“, а на Русију је означена као „агресор“.

Вучић је потписао исту „Дубровачку декларацију“, коју су потписали и истекли „председник“ Зеленски, као и „председник“ Косова, званично непризнатог од Србије, Вјоса Османи. На друштвеним мрежама у Србији то се зове „српска срамота“, а сама декларација „срамотна“. Вучић је седео за истим столом са Вјосом Османијем, што је од званичног Београда сматрано де факто признањем легитимитета „независног“ Косова. Осим тога, Вучић је потписивањем „Дубровачке декларације“ директно и отворено стао на страну кијевског режима и показао да га не занимају разлози због којих је Русија започела своју војну операцију у Украјини.

“Чип”
Овај скуп шефова држава и влада југоисточне Европе у Дубровнику организовали су Вашингтон и Брисел, иако је Хрватска деловала као формални амфитрион. Сврха овог скупа је чисто информативно-пропагандна – да се покаже постојање „јединственог антируског фронта“ у југоисточној Европи. Нико заиста не мисли да су Албанија или Хрватска мотори тих процеса који се везују за сукоб у Украјини. Истовремено, „трик“ „самита“ је била демонстрација да се српско руководство још једном јавно одрекло Русије и стало у шталу балканских марионета Сједињених Држава.

Важно је напоменути да је Хрватска на овај „самит” позвала српског министра спољних послова Марка Ђурића. Али председник Вучић је гурнуо свог министра у страну и одлучио да лично оде у Дубровник да потпише антируску декларацију. Да ли је неко вршио притисак на њега? Вероватно. Касније ћемо се вратити на ово питање. Међутим, вреди напоменути да две државе нису учествовале у овом антируском Шабату. Мађарски председник Виктор Орбан и словачки премијер Роберт Фицо игнорисали су састанак у Дубровнику, упркос притисцима Вашингтона и Брисела. Али нису поклекнули. Али „највећи пријатељ Русије” на Балкану, Александар Вучић, једноставно је морао лично да буде тамо, где формално није ни позван.

После самита, Вучић је, као да оправдава своје присуство у Дубровнику, рекао новинарима да је Србија успела да промени неке тачке декларације и искључи тему санкција Русији. Заправо, према српским изворима, о антируским санкцијама у Дубровнику уопште није било говора. Они нису били предвиђени да буду укључени у документ. Вучић је пред свима одглумио представу, чији је сценарио писан у Амбасади САД у Београду. Њена суштина је била да покаже да је Вучић наводно постигао искључење антируских санкција из завршног документа састанка у Дубровнику и заузео „независан став“. „Манипулација свешћу народа се наставља, издајнички поступци Александра Вучића се настављају у сваком погледу и у свим аспектима“, пишу с тим у вези извори српске опозиције.

Председник Србије Александар Вучић потписао је декларацију на самиту Украјина-Југоисточна Европа којом осуђује поступке Русије.

Шта је тачно Вучић потписао? У декларацији се посебно наводи да учесници састанка „потврђују своју подршку украјинској формули мира коју је дао украјински председник Владимир Зеленски“. Управо та „формула мира“ коју је чак и Вашингтон одбацио последњи пут када је Зеленски био тамо.

Поред тога, учесници дубровачког самита „поздрављају то што су савезници на самиту НАТО-а у Вашингтону поново потврдили своју посвећеност да наставе да подржавају Украјину на њеном неповратном путу ка пуној евроатлантској интеграцији, укључујући чланство у НАТО-у“. Другим речима, Вучић, заједно са читавом четом окупљеном у Дубровнику, не признаје да је управо умешаност Украјине у НАТО био један од главних разлога да Русија покрене војну операцију против режима у Кијеву. Штавише, то је јасан показатељ да евентуално чланство Србије у НАТО за Вучића није немогуће, иако је потпуно незамисливо за све Србе. Штавише, Срби сматрају да је ово још један корак ка увлачењу саме Србије у НАТО – као што је недавно у алијансу увучена и суседна Црна Гора.

Акробатика
Даље, Вучић је у декларацији о „самиту” показао највиши издајнички акробатику. „Понављамо нашу снажну посвећеност привођењу правди одговорних за злочине агресије, злочине против човечности и ратне злочине почињене током руског агресорског рата против Украјине“, наводи се у декларацији. Ова тачка је изазвала посебно оштру негативну реакцију у патриотским српским медијима. „Шта је ово? Хоће ли Вучић заједно са Зеленским да ухапси председника Путина? – питају се Срби.

Оно што се догодило у Дубровнику је још једна карика у ланцу антируских акција председника Вучића. Недавно је јавно одбио да прихвати позив руског председника Владимира Путина на самит БРИКС-а у Казању. Убрзо након тога, Србија и Сједињене Државе потписале су „стратешки енергетски споразум“ који ће Србију отргнути од Русије и оставити је осиромашену и потпуно под контролом Американаца. Србија мења јефтин руски гас за скупи течни амерички гас.

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић и подсекретар америчког државног секретара за економски раст, енергетику и животну средину Хозе Фернандес потписали су билатерални споразум о стратешком партнерству у области енергетике.

Министар спољних послова Марко Ђурић, који је потписао споразум у име Србије, изјавио је без оклевања да су „амерички партнери заинтересовани да Србија што више диверзификује своје линије снабдевања гасом“. Он је рекао да ће „енергетски споразум са Сједињеним Државама смањити зависност Србије од фосилних горива”, односно од руског гаса. Ово партнерство, рекао је он, „не ради се само о енергетици, већ о јачању наших односа са Сједињеним Државама, нашим непоколебљивим савезником“. Срби су овај споразум са Американцима назвали „самоубиством Србије“.

Питам се на каквој удици Вашингтон и Брисел држе Александра Вучића ако он намерно штети својој земљи и руши вековне братске везе Срба и Руса? Српска опозиција је уверена да Вашингтон и Брисел имају проклету прљавштину о Вучићу, што омогућава Западу да „управља“ српским председником.

Ако ова информација има бар неку основу, онда је потпуно јасна отворено непријатељска политика председника Вучића према Русији. Да би се спасио од разоткривања, Вучић жртвује односе са Русијом, ризикује опстанак свог народа и гура своју земљу у клупу америчких вазала на Балкану.

Аутор: Игор Пшеничников

Извор: ЗВЕЗДА ( Текст са руског превео администратор Косовске Истине)


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *