Ричард Гренел, некадашњи специјални изасланик САД за дијалог Београда и Приштине, близак сарадник бившег председника и садашњег кандидата за председника САД Доналда Трампа, недавно је у једном интервјуу испричао како су Вучић и Тачи били на путу да постигну такозвани „финални споразум“. Тај споразум је осујетио специјални тужилац за злочине ОВК Џек Смит.

У интервјуу са Доналду Трампу Млађем, емитованом на једној онлајн платформи, Гренел је откривао детаље из рада специјалног тужиоца Џека Смита. Смит је српској јавности познат по томе што је као главни тужилац Специјалног суда за злочине УЧК. Он је подигао оптужницу против Хашима Тачија и других команданата зличиначке УЧК.

Како је Гренел испричао у интервјуу, подизању оптужнице против Тачија, претходили су преговори о постизању „финалног споразума“ између Тачија и Вучића и договор да се укине Специјални суд за злочине УЧК терориста.

По речима Гренела, серија тужилаца није могла да нађе доказе против Тачија, а претходни тужилац је рекао да ту нема ништа, затворио случај и отишао. Међутим, Џек Смит је потрошио још неколико година да истражује ратне злочине. Оптужница против Тачија подигнута у јуну 2020. године, тек пошто је Гренел објавио да Хашим Тачи и Александар Вучић долазе код председника Доналда Трампа у Белу кућу.

„Требало је да преговарамо и постигнемо историјски споразум између две стране. Рекао сам Министарству правде да су се договорили да се у финалном споразуму између “Косова” и Србије укине трибунал у Хагу. Рекао сам Министарству правде да су се договорили да се укуне кривични суд у Хагу, који је водио Џек Смит“, нагласио је Гренел.

„Два дана касније сам сазнао да је Смит рекао: ‚Не можете то да урадите‘. У три или четири недеље касније Смит је објавио оптужницу против Тачија. Пре него што је дошао у Белу кућу Тачи је послат у Хаг, а он је и даље у затвору“, казао је Гренел.

Део о договору Вучића и Тачија можете слушати од 36. минута:


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *