Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је, на заједничкој конференцији са Вархеијем, да ће Србија морати да испуни одређене услове који ће грађанима обезбедити бољи живот, и додао да је ЕУ велики спољнотрговински партнер Србије.

Јасно је да наредна Европска комисија мора бити Комисија проширења и надам се да ћемо се крајем мандата нове Комисије моћи да видимо Србију као нову чланицу, поручио је данас европски комесар за проширење и суседство Оливер Вархељи.

Чланство Србије у ЕУ значи и прихватање поглавља 35

Министри спољних послова земаља чланица ЕУ усвојили су измене и допуне поглавља 35 у приступним преговорима са Србијом. Поглавље 35 у приступним преговорима Брисела и Београда односи се на нормализацију односа са сепаратистичким “Косовом”.

У усаглашеном тексту у поглављу 35 наводи се да ће напредак Србије у приступним преговорима са ЕУ бити вођен напретком земље у припремама за приступање. То ће се, како се наводи, „мерити посебно у односу на континуирано ангажовање Србије на видљивом и одрживом унапређењу односа са “Косовом”, као и другим захтевима садржаним у тачки 23. преговарачког оквира.

Истиче се и да Србија треба у потпуности да спроведе своје обавезе које произилазе из Споразума о путу нормализације између “Косова” и Србије, према његовом анексу за имплементацију, договореном 18. марта 2023. године.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *