Владика Артемије поднео тужбу против Нато-а због погрома над Србима 2004. године, због тога је рашчињени, протеран са КиМ од стране државних служби и против њега и бројног монаштва покренута озбиљна хајка државе и друштва, која траје и данас.

Пре 19. година, блаженопочивши владика Артемије, поднео је Међународном суду за људска права у Стразбуру, тужбу против четири земаља чланица НАТО-а (Француске, Немачке, Италије и Велике Британије) због неспособности да заштите имовину, институције и вернике Српске Православне Цркве на Косову и Метохији.

У тужби је подсетио да је од 12. јуна, 1999. године, када су снаге КФОР-а стигле на Косово, па до 19. марта, 2004. године, порушено осамдесет цркава, и то највише у италијанској зони одговорности, чак 26, у сектору који су обезбеђивали немачки војници 24, а у француски седам, при чему је страдала и многобројна покретна имовина, као и средњевековни иконостаси и фреске.

Тим чином, владика Артемије улази у историју као прва личност у држави која на делу диже глас против оних који су имали обавезу и задатак да очувају српски народ, светиње и имовину на КиМ а то нису учинили. У тужби, уз епархију рашко-призренску стао је и тим бројних адвоката из иностранства светског ранга, који су имали искуства у таквим споровима, али не и држава Србија или неко од владика СПЦ. Да иронија буде већа, италијанској бригади КФОР-а на КиМ, додељен је орден Светог Саве “За њено ангажовање у заштити православних светиња” Тужби су се 13. јануара, 2005. године, успротивили председник и влада Србије, али владика Артемије је одбио да повуче тужбу, и креће његова голготга и исконструисани процес против њега, на срамоту држави и неким владикама СПЦ.

Уткан својим делима, међу којима и суштинска борба за КиМ, народ и светиње, владика остаје бесмртан. Какву год историју желели да испишу издајници, екуменисти и НАТО-љупци, овај његов потез је неизбрисив траг.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *