ФОТО: Филип Краинчанић/Нова.рсФОТО: Филип Краинчанић/Нова.рс

Влада Србије донела је на данашњој седници нову уредбу којом се, након одлуке Уставног суда, пројекат „Јадар“ враћа у живот, пише Н1.

Влада је, након одлуке Уставног суда у вези са пројектом „Јадар“, извела „правни маневар“ доношењем нове Уредбе о примени Уредбе о утврђивању Просторног плана подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарита „Јадар“, која је претходно била укинута у јануару 2022. након масовних протеста грађана.

Нова Уредба, како се наводи, ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”, чиме поново почиње да се примењује Уредба о утврђивању Просторног плана подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарита „Јадар”.

Из Владе Србије је претходно саопштено да је одлуком Уставног суда утврђено да Уредба о престанку важења Уредбе о утврђивању подручја посебне намене за реализацију Пројекта експлоатације и прераде минерала јадарита “Јадар”, коју је донела Влада Републике Србије, није у сагласности са Уставом и законом.

У циљу реализације одлуке Уставног суда, како би се обезбедила могућност даље примене Уредбе и како би се започети поступци окончали на уставан и законит начин, Влада доношењем Уредбе предузима мере којима би се правни поредак вратио у стање које је било пре доношења Уредбе која је проглашена неуставном, поручују из Владе Србије,

Н1 пише да је одлука владе донета три дана пре доласка немачког канцелара Олафа Шолца и потпредседника Европске комисије за енергетику, Мароша Шефчовича да би, како наводи овај медиј позивајући се на своја сазнања, потписали Меморандум о разумевању између ЕУ и Србије о стратешком партнерству о одрживим сировинама, ланцима производње батерија и електричним возилима.

Манојловић и Ћута оштро критикују: „Србија служи страној компанији“, „Објава рата народу“

Лидер покрета “Крени-промени” Саво Манојловић, тврди да је власт у Србији „одабрала да служи страној компанији – Рио Тинту, а не свом народу“.

Две године, наводи, власт „није смела да врати“ појекат Јадар док „нису завршена два циклуса превремено расписаних избора“.

„За било какве немире и сукобе у друштву биће одговорна власт која је погазила Устав сопствене земље, окупирала институције и претворила се у проститутку страног фактора“, навео је Манојловић.

У сличном тону огласио се и лидер Еколошког устанка, Александар Јовановић Ћута.

Ова уредба, према његовим речима, представља „објаву рата народу“.

„За Еколошки устанак ова уредба управо значи то. Објаву рата свом народу. Зато позивамо све грађане и слободне људе да се на позив људи из Горњих Недељица спреме за општу мобилизацију! Да сви ко један бранимо Долину Јадра!“, поручио је Ћута за Н1.


Рио Тинто, МАРШ из Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *