То показују Меморандум из 2022. године и накнадна одлука Владе, донета у техничком мандату. 

Бивша зграда Генералштаба је под заштитом Града Београда; како држава намерава да уђе у јавно – приватно партнерство са страном компанијом, по закону је, међутим, за тако нешто морала да спроведе тендер. 

Србија планира да, без накнаде, да земљиште на 99 година, а не саму зграду Генералштаба. Са компанијом Atlantic Incubation Partners LLC , држава намерава да оснује друштво са ограниченом оговорношћу. Циљ сарадње је, како пише у закључку Владе у техничком мандату, ревитализација локације, па је немогуће установити да ли и шта американци партнер ту намеравају да зидају. 

Правна препрека да зграда буде срушена, а не обновљена, крије се у чињеници да је она под заштитом Завода за заштиту споменика културе Града Београда. 

Држава са америчком компанијом намерава да ступи у јавно -приватно партнерство, што је облик сарадње за који је морао да буде спроведен тендер. Одсуство тендера међутим није једини показатељ да је посао склапан у журби. Иако у техничком мандату, Влада је одлучила да ће са америчком компанијом склопити инвестициони уговор, наводећи то као своју обавезу. Истовремено, Влада се за потписивање уговора позива на раније донети, правно необавезујући документ.

Зграду Генералштаба бомбардовале су 1999. године државе НАТО-а, међу њима и Сједињене Америчке Државе. Уступање локације на којој је та зграда јесте питање очувања националног и државног суверенитета.

Замислите да нека немачка компанија затражила да преузме земљиште Шумарица у Крагујевцу?

Повезан чланак:


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *