Пензионисани амерички генерал, Весли Кларк, који је 1999. био на челу снага НАТО-а, одликован је данас Приштини. Странка Демократски савез Косова (ЛДК) уручила му је признање за, како је саопштено „улогу у ослобађању Косова“.

Весли Кларк је током посете сепаратистима на Косову и Метохији боравио у седишту ове тзв. опозиционе странке.

Тамо га је дочекао Љумир Абдиџику (Лумир Абдиxхику). Потом му је и уручио признање за „историјску улогу и допринос ослобођењу “Косова”“.

Абдиџику је рекао да је Кларков допринос „камен темељац у историји “Косова”“.

„Ваше присуство овде данас је дубоко сведочанство о трајним везама пријатељства и солидарности које сте представљали кроз своју изванредну службу и темељну подршку народу “Косова”. Генерале Кларк, ваше име је урезано у темеље косовске историје као симбол храбрости, вођства и непоколебљиве посвећености правди и миру“, сматра Абдиџику.

Каже и да су „током најмрачнијих сати борбе за слободу“, одлучност и проактивне акције Кларка „дале наду и снагу нацији која чезне за слободом“.

„Ваше вођство током НАТО интервенције била је прекретница. Не само да је променила ток наше историје, већ је обезбедила и опстанак и будућност безбројних живота – наших људи!“, додао је Абдиџику.

„Генерале Кларк, ово одликовање не само да симболизује наше дубоко уважавање, већ и наше препознавање вредности које представљате. Вредности које су блиско повезане са визијом нашег цењеног вође, др Ибрахим Ругова“, рекао је уједно.

На овом догађају обратио се и Весли Клар. Осврнуо се на 1999. и НАТО бомбардовање бивше Југославије, наводећи да је тада ЛДК одиграла изузетну улогу, преноси Газета Еxпресс.

„Мислим да је успех интервенције НАТО-а, за разлику од других земаља у којима је интервенисао, то што је ЛДК функционисала на Косову“, рекао је Кларк.

У том контексту, пензионисани генерал је поменуо Ирак и Авганистан као места где се и даље воде борбе након интервенције.

Кларк је и у претходним годинама боравио код сепаратиста на Косову и Метохији када се уједно састајао са представницима сепаратистичке власти из Самоопредељења.

Извор: KoSSev/Gazeta Express


By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *