Бодо Вебер, политиколог и експерт за Балкан изјавио је да је увођење Охридског споразума у поглавље 35 у процесу преговора Србије о чланству у Европској унији стандардна процедура, а не притисак, како би се Србија пратила у испуњавању постигнутих полтичких споразума, међу којима је и тај из Охрида.
Вебер критиковао Охридски споразум и оценио да ће његово неспровођење допринети ескалацији сукоба Београда и Приштине.

„То није очекивани корак, већ очекивана процедура од почетка преговарачког оквира, да сви споразуми постану део поглавља 35. Према томе, овде се ради о нечему што је дигло буру у Србији, али је то политичко спиновање, јер је од почетка сврха да поглавље 35 укључи политички дијалог. А у питању су и постојећи и будући споразуми. Жеља је да се кроз то поглавље прати процес Србије у испуњивању постојећих споразума“, изјавио је Вебер.

Како Вебер каже, то не значи оно што је упозорио председник Вучић, да уколико Србија жели да настави преговоре, такозвано “Косово” мора да има своју столицу у Уједињеним нацијама, већ је у питању још један политички спин.

„Када су почели преговоре у оквиру Охридског споразума, Вучић је напоменуо да нема говора о столици у УН, али је средишње питање тог споразума де факто признање такозваног “Косова” од стране Србије, односно да Србија престане да блокира чланство у међународним организацијама. Али, пошто тамо имамо и Русију и Кину, уопште није било говора да ће кроз тај споразум такозвано “Косово” доћи до Уједињених нација. Вучићеву изјаву схватам у контексту предизборне кампање“, тврди Вебер.

Додаје да заоштравање односа између Београда и Приштине служи за домаћу употребу Вучићу.

„То видимо и у овој предизборној кампањи од стране СНС-а и посебно председника Вучића. Он Косово ставља у фокус како би се опозиција определила да ли су за или против“, навео је он.

Подсећа да је Вучић ушао у европски дијалог око Косова још пре деценију и да је тада „прихватио да је Косово отишло“.

„Сада ово њему служи за предизборну кампању и Косово се помиње са нечим што нема везе са оним о чему Вучић преговара у Бриселу“, казао је Вебер.

Подсетио је и да се заокрет са спољном политком ЕУ догодио са немачком канцеларком Ангелом Меркел, која је отворено поручила Србији да је такозвано “Косово” независно и да ће остати независно, па је тако Вучић самим чином уласка у преговоре са Приштином уз европско посредовање прихватио тај став ЕУ.

Са друге стране, он сматра да је Охридски споразум погрешно конципиран и оцењује да се неће остварити.

„Раније бих рекао да ће ова, као и раније иницијативе које су биле неуспешне, довести до статуса кво, али ће ова, Охридски споразум, нанети много штете. Она је охрабрила Београд својим удовољавањем Вучићу да је он у супериорној позицији. То му је омогућило да ескализира ситуацију. Подигла је сумњичавост Куртијевих преговарача у западне владе и то је довело до невиђене ескалације односа Београда и Приштине“, нагласио је Вебер.

Вебер предвиђа да ће Охридски споразум доживети крах следеће године и да ће остати ескалација односа Београда и Приштине.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *