Високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Ђузеп Борељ, пред почетак Самита ЕУ – Западни Балкан, у Бриселу, истакао је да напредак у дијалогу једини пут за такозвано “Косово” и Србију да имају јасну европску перспективу.

Борељ је новинарима рекао да га радује што ће имати прилику на Самиту да прикаже сав рад и труд који је инвестиран у Западни Балкан.

“Живимо у тешком и изазовном окружењу и то утиче на нас, на наше суседство, па тако и на Западни Балкан. То значи да морамо да радимо у два смера. Један смер је проширење које мора да се убрза. Друго је да у области спољне политике подржимо оне који су више усаглашени са нашом спољном и безбедносном политиком. Што су више усаглашени са нашом спољном политиком то су суочени са већим безбедносним претњама”, објаснио је Борељ.

Борељ је истакао да је ЕУ инвестирала много времена и енергије у процес дијалога такозваног “Косова” и Србије.

“Тај процес је имао падове и успоне, много криза, али и донео решења, као што су договор у вези регистрација, личних карата, енергетике. Последњих дана имамо добре вести са обе стране. Напредују иако споро. Морамо да их гурамо даље да наставе тим путем јер је то једини начин да имају јасну европску перспективу”, тврди Борељ.

Такође је нагласио је да се дијалог наставља, да је то процес, да он посећује такозвано “Косово” и Србију и када дође тренутак биће састанака на високом нивоу колико их буде потребно.


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *