Фото АП

БАЛКАНСКИ ТРАГ- Enrico Casini Europa Atlantica, Direttore – ReaCT

Фејзулаи Кујтим, којег су агенције дефинисале као “војник калифата”, идентификују га пропагандни органи Исламске државе са геренским именом „Абу Дујана алАлбани“. У данима након његове смрти, око њега су се појавили други елементи, не само везани за његов процес радикализације, већ и за његове везе са мрежом џихадиста балканског порекла и са „Балканским лавовима“. У ствари, не само да је тражио да се у прошлости придружи џихадистичким милицијама у Сирији, већ је хтео да успостави везу са “Косовом” и са џихадистичком мрежом присутном у Европи.

Ова афера је оживела тему присуства џихадиста на подручју Балкана, тема која је позната већ неко време европским обавештајним агенцијама и стручњацима ове материје. Земље Балканског полуострва, Босна и Херцеговина, Северна Македонија, Албанија, “Косово”, Црна Гора, одавно су занимљив феномен у вези присуства џихадистичких субјеката, који изазвају страх, због свог географског положаја у срцу Европе, да би могли постати својеврсно потенцијално логистичко чвориште за џихадизам према Старом континент. Штавише, присуство ветерана џихада на Балкану датира из времена југословенских ратова 1990-их, а потврђују и токови броја страних бораца који су напустили ове земље, као и истраге које су откриле присуство мреже и везе између џихадиста балканског порекла у Европи.

Према студији Центра за борбу против тероризма у Вест Поинту, „Страни борци Западног Балкана и Домаћи џихадиси: трендови и импликације”, аутор Адријан Штуни, страни борци који су напустили регион између 2013. и 2016. било их је око 1070, укључујући такође и један велики број жена и деце: од њих се чини да се око 460 вратило. Присуство балканских џихадиста у редовима Исламске државе било је познато, чак и међу једнонационалним борачким јединицама.

Није случајно што је Исламска држава у прошлости улагала у ад хок кампање, укључујући регрутовање балканских џихадиста. Сетите се чувеног видеа „Част је ин Џихад” који је покушавао да распламса ватру огорчености. Историјски ломови присутни у овом региону вековима, више пута су шокирали верским сукобима, и увек спремни да изазову бурне реакције или различите облике екстремизма.

Ширење џихадистичке идеологије у овој области је веома забрињавајуће другим облицима насилног екстремизма, осим садашњих здравствених криза, можда се повећала потонућем на плодно тле које су обезбедила економска криза и огорченост, фаворизујући друге нове тензије. Без обзира на бечки случај и из истрага које су у прошлости укључивале и нашу земљу (Италију), несумњиво претње присуства џихадиста и ширења облика насилног исламистичког радикализма у некима области балканског региона, почевши и од области мање пажње, то је тема којом се треба бавити и то се тиче не само балканских земаља.

Како нас је историја у више наврата научила, тј Балкан остаје стратешка раскрсница у срцу Европе, али и земља сусрета и поређења између различитих култура, народа, религија, али и укрштаним ривалствима у којима су често, у историји, циљеви и амбиције медија и велики. Супарничке силе које и данас на овим просторима понекад покушавају да прошире свој утицај такође искоришћавајући своје поделе и крхкости. У том контексту, џихадистичка претња на Балкану је и данас жива и присутна и могла би се излећи, као ватра, под пепелом, која чека да се покаже у сукоб, стављајући у питање безбедност подручја и на остатак Европе.

Извор (страна 26): https://www.startinsight.eu/wp-content/uploads/2021/01/react2021_web.pdf


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *