Што се тиче гласина о томе како је Рио Тинто припретио арбитражом треба знати пар ствари:

1. Није договорена арбитража између компаније и Републике Србије за овај пројекат јер није било на основу чега. Да би арбитража била договорена, мора да постоји уговор, тј. на шта се односи арбитража. Једноставно немају на шта да потегну арбитражу.

2. Уговор између компаније и Републике Србије никад није потписан. Меморандум јесте, али он није правно обавезујућ.

3. Компанија никад није добила концесију па да јој је одузета и компанија тобоже оштећена. Такав случај је био у Румунији и Црној Гори и обе државе су раскинуле уговоре и одузеле концесије без икаквих последица.

4. Постоји билатерални уговор између Уједињеног Краљевства и Србије који је потписао Свилановић и који је на штету Србије, али ни у том споразуму не стоји да компаније могу да силују народ Србије и да крше законе без икаквих последица.

5. Компанија Рио Сава експлорејшн годинама крши законе у Србији за шта је Удружење „Заштитимо Јадар и Рађевину“ поднело двоцифрен број кривичних пријава и јавно изнело ДОКАЗЕ. Има више него довољно доказа да надлежни органи једном заувек заврше са пројектом „Јадар“ и све им је достављено благовремено.

Ради се о покушају плашења народа. Не искључујемо могућност да се ради о заједничком бедном подухвату компаније и врхушке СНС како би заплашили народ да ето мора пројекат или ћемо тобоже платити нешто. Чак и кад би то био случај (а није), јефтинији је свеже наштампан новац од наших живота и трајног уништења земље.

Није нам само јасна једна ствар: како овако брзо излећу са толико глупости? Ваљда од страха и панике губе тло под ногама и све више тону у живо блато.

Доћи ћете ви Србину у Рађевину, Јадар и Цер опет, овај пут сви заједно: окупатор и запаћени окот од 1945. Чекамо вас.

Очигледно је да прибегавају крајњим мерама. Ово су њихови последњи трзаји.

Извор: Заштитимо Јадар и Рађевину

Повезан чланак:


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *