Данашњи сведок у случају Слађана Трајковића кога такозвано специјално тужилаштво сепаратистичког “Косова” терети за наводни ратни злочин, Бехрам Тахири, потврдио је да је Трајковић помагао људима којима је био у ситуацији да помогне, изјавила је адвокат Јелена Кривокапић, док је адвокат Дејан А. Васић додао да постоји и део сведочења којим одбрана није задовољна, али да за сада неће износити више детаља.

Пред такозваним посебним одељењем основног суда у Приштини, испитивањем сведока тужилаштва, данас је настављено суђење Слађану Трајковићу кога тзв. специјално тужилаштво терети за наводни ратни злочин почињен над цивилним становништвом у периоду од 1998. до 1999. године у општини Вучитрн.

Адвокат Дејан А. Васић изјавио је да сведочење Бехрама Тахирија иде у корист хуманг дела Слађановог деловања у то време и суштински његове личности, „да је он увек био особа која, ако није могла да помогне, није одмогао“.

„Ми смо данас саслушали једног сведока који је пред већем потврдио оно што смо ми од почетка и говорили. Да је Слађан пуно учинио за те људе који су се тог дана нашли на гробљу у Вучитрну, он је сам, по некој рачуници, преко 15 чланова различитих породица из свог села колико је год то могао да успе и спасио, и сведок је то потврдио пред судом. Једним делом његовог исказа нисмо задовољни, али о томе делу не бих да говорим док суђење траје. У суштини нисмо незадовољни сведочењем овог сведока“, рекао је Васић.

Адвокати Јелена Кривокапић такође је потврдила да исказ није тако лош за Трајковића у делу где сведок признаје да је Слађан Трајковић помогао њему и његовој породици.

„Он је чак потврдио да је Слађан помогао још двема породицама, не знам колико је то чланова, али је чињеница да је потврдио оно што и Слађан тврди, да је помогао појединим породицама, где је он наравно могао имати утицај“, рекла је Кривокапић.

Додала је да је приметила да су сведоци, укључујући данашњег, веома конфузни у давању изјава и контрадикторни.

„Не примећујем те конкретне одговоре, кажем, како код осталих, тако и код овог сведока. И друго, контрадикторне су им изјаве које су давали раније пред полицијом, Еулексом, сада се појављују још и неке друге особе пред којима су давали изјаве, а које они називају истражитељи, међутим, видећемо да ли су то заиста били истражитељи и ко је узимао изјаве од них“, рекла је Кривокапић.

Она се сложила са колегом Васићем да нема разлога за претерано задовољство, али ни за незадовољство.

„Онај део који нам је био врло битан, да је Слађан помагао људима којима је могао да помогне, где је био у ситуацији, јер то су била таква времена да ни он није могао свима да помогне, то је сведок потврдио“, рекла је Кривокапић.

Сведок Бехрам Тахири тврди да је за време рата видео Слађана Трајковића како пребија цивилно становништво на гробљу у општини Вучитрн, “у униформи полиције Србије”, рукама и ногама, али и да није пребио њега. Тахири такође наводи да је од полицајаца у униформи препознао само Слађана Трајковића.

Истакао је да га је Слађан Трајковић спасио да не оде у један од камиона, којима је око 1.000 Албанаца, како је најпре чуо, “одвожено на стрељање”, али је касније сазнао да су послати у затвор у Смрековници.

Он је такође током испитивања навео да није видео оружје код Слађана Трајковића.

Адвокат Дејан А. Васић је током суђења прочитао изјаву коју је сведок 2022. године дао полицији, а где тврди да је осим Слађана Трајковића препознао још пет полицајаца, што се, како тврди, не поклапа са његовом данашњом изјавом.

Такође, адвокат је истакао да је у ранијим изјавама сведок тврдио да су цивилна лица одведена на стрељање, а да данас тврди да је „тако чуо“.

Слађан Трајковић је ухапшен 15. децембра 2022. године у Северној Косовској Митровици и од тада се налази у притвору. Тзв. специјално тужилаштво сепаратистичког “Косова” је против њега подигло оптужницу за ратни злочин над цивилним становништвом у периоду од 1998. до 1999. године, у селу Резник у општини Вучитрн и околним селима.

Извор: Косово Онлајн


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *