ФОТО: РТВ Ким/ Василије АрсићФОТО: РТВ Ким/ Василије Арсић

Браниоци ухапшених Срба данас у Косовском Поморављу због наводних ратних злочина навели су да су сумње неосноване и затражили од суда на првом претресу за одређивање притвора блажу меру за своје брањенике због њихових година и слабог здравственог стања, изјавио је Василије Арсић, адвокат Драгана Ничића.

Арсић је навео да је тзв. суду понуђено јемство од 10.000 евра, да је одбрана изнела своје аргументе и да се сада чека одлука судије за претходни поступак, јавља РТВ Ким.

Додао је да су браниоци Срба ухапшених због наводног ратног злочина указали на то да је стална пракса да се осумњиченима за ратне злочине одмах одређује мера притвора и да сматрају да је то ригорозна мера која не постиже циљ и сврху.

“Сумња није основана, људи који су ухапшени живе на Косову, неће утицати на сведоке и понудили смо јемство да демантујемо наводе тужилаштва због разлога за одређивање мере притвора”, нагласио је адвокат.

Покренута истрага против осам особа

Арсић је такође рекао да су у тзв. суду добили решење да је покренута истрага против осам особа осумњичених за ратни злочин, од којих су петорица данас ухапшени.

“Мог клијента сумњиче да је извршио кривично дело ратни злочин у саизвршилаштву против албанских цивила. На основу доказа које је изнело тужилаштво сматрамо да нема никаквих елемената за ово кривично дело. Тужилаштво има доказе које није нама презентовало, чувају их као тајну”, додао је Арсић.

Филиповић: Сведоци се након 25 година сете одређеног догађаја
Фото: Ким

Адвокат Драгана Цветковића, Јована Филиповић изјавила је да њеном брањенику након привођења није предочено која кривична дела му се стављају на терет, додајући да је симптоматично то да се сведоци у оваквим поступцима сете одређених догађаја тек након 25 година.

“Сведоци се тек након 25 година сете одређеног догађаја, и тада дође до пријаве конкретног догађаја”, рекла је Филиповић.

Она је нагласила да су од суда затражили одређивање мере кућног притвора јер су сви ухапшени лошег здравственог стања.

“Имају преко 65 година, обећали су да ће се редовно одазивати на позиве суда и да неће бежати, показали смо и њихове медицинске налазе”, навела је она.

Одбрана је указала и на предмет покојног Илије Елезовића који је у притвору болестан провео више месеци, након чега је пуштен да би преминуо код породице.

Извор: КоССев


Косово и Метохија су Срце и Душа Србије!

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *